هنر گرافیک

922

مقدمه

انسانها عاشق موجوداتند و از خود نمي پرسند كه اين موجودات از كجا مي آيند و به كجا مي روند و ديار اصليشان كجاست.

مولوي عاشقي است كه مي گويد: نيستي اصل همه هستيهاست مانند هوا كه به نظر هيچ مي آيد ولي همه بدو زنده اند هنر از قله بي رنگ سرچشمه مي گيرد و بر دشتهاي عالم صورت روان مي شود كه هاتف مي گويد:

ز آب بيرنگ صد هزاران رنگ                                  لاله و گل نگر در اين گلزار

كلاً جان هنر كه خودش يك شهود بي حساب حقيقت است در عالم جبروت زاده مي شود. عالمي كه آنجا، جاري نيست ما زمان نيست، صورت نيست، و اگر چيزي باشد خود معناست و خود اين معناي محض عين زيبايي و نيكويي است كه در گلشن راز آمده :

شراب و شمع و شاهد عين معناست                                    كه در هر جلوه اي او را تجلي است

اين معني به آسمان ملكوت و فراختاي خيال نزول مي كند و اين دنياي خيال ك عرصه نامتناهي دارد و در آنجا اين معني صورتي مناسب مي پوشد و براي فرود به ارض عالم تن آماده مي شود و در اينجاست كه بايد بگويم:

جان هنر از غيب الغيوب انديشة هنرمند پاي به عالم تماشا مي گذارد و خلق را فرا مي خواند كه :

اي بستگان تن به تماشاي جان رويد                         زيرا رسول گفت تماشا مبارك است

(ديوان شمس)

زبان تنها در بيان انديشه ها و احساسات عادي و سطحي تواناست و به محض آنكه به احوال عميق و لطيف باطني مي رسد سكوت مي كند

چو بلبل روي گل بيند زبانش در حديث آيد               مرا در رويت از حيرت فروماندست گويايي

                                                (سعدي)

اگر بگويم زبان براي بيان معاني وسيله اي بسيار ناقص است و ناتوان ستايش اغراق آميز كرده ام چرا كه زبان در آن ولايت هيچ كاره است. پس چه بايد كرد و چاره چيست؟ چاره هنر است .

  • هنر مي تواند آنچه را كه به زبان عادي نمي توان گفت به زبان خود كه آميخته با هزار رمز و راز است بيان كند.
  • هنر استفاده كامل از وسيلة ناقص است (اسكاروايلد شاعر انگليسي)

هنرمند نخست بايد بداند كه غوغاي عالم درون را چگونه مي توان با مردمان در ميان نهاد و داغ سينه شرحه شرحه را چون لاله آشكار كرد. پس با هزار آرزو به نزد سر مي رود كه مرا از اين تنگناي تنهايي رهايي بخش و راهي بنماي تا چگونه خود را به خلق بنمايم آخر من رسول جمالم و جبرئيل عشق بر من آيت ها آورده است كه بايد بر مردمان فرو خوانم.

هنرمند اصيل عاشق زيبائي است نه عاشق خويشتن و در سوداي اعتلاي هنر است نه در انديشه نام و شهرت خويش و پروانه ايست كه برگرد شمع جمال مي گردد نه شمعي كه خلق را به طوافغ گرد خويش فرا خواند.

و بزرگترين هنرمند كه همة هنرمندان را در سلسله گيسوي پريشان خود اسير كرده كسي نيست جز ايزدمنان.

كه: با قلم موي باد و باران و جنبش خاك و گردش افلاك هردم هزاران نقش بر بوم زمين و آسمان مي آفريند و رقص گستاخ و بي خيال امواج را زيبايي مي بخشد.

و تو اي هنرمند سر به سجده او نهاده اي

و تو اي معلم هنر ميداني كيست؟

گرافيك

واژه گرافيك از مصدري يوناني به معناي (نوشتن) مي آيد. ريشه آن در اصل بمعناي (خراشيدن)، (حك كردن) و (نقر كردن) است. گرافيك (Graphic) در زبان فرانسه مانند اسم دستور بمعناي منحني و نمودار رياضي به كار مي رود. لغت انگليسي و آلماني آن Grapin ميباشد كه اين لغت در انگليسي كوتاه شده Graphic Farmula است. از لحاظ راه بندي هنرها، هنر گرافيك را شاخه اي از هنرهاي تجسمي (پلاستيك) بشمار مي آورند.

گرافيك زباني تصويري است كه براي ايجاد ارتباطي ديداري جهت انتقال پيامي خاص، از نشانه هاي بصري بهره مي برد. آنچه اساس يك اثر گرافيكي را تشكيل مي دهد «فرم» و رنگ است. آنچنان كه در ساير هنرهاي تجسمي، در گرافيك نيز «فرم» وظيفه اصلي و اساسي را در انتقال پيامي كه اثر حامل آن خواهد بود، به عهده دارد. در يك كار خوب حتي نوشته ها و كلمات نيز از جهت «فرم» و تصوير خود مورد ارزيابي قرار گرفته و مؤثر خواهند بود. از اين جهت ميزان موفقيت يك اثر بستگي تام به كيفيت بهره گيري خلاقانه گرافيست از «فرم» دارد. كار گرافيكي به دليل موقعيت معمول خود در زندگي روزانه، آنچنان مورد تأمل قرار نمي گيرد كه يك اثر نقاشي . به همين خاطر «فرم» در اثر گرافيك براي برقراري ارتباط بصري با مخاطب از صراحتي خاص و شمولي عام برخوردار است. از همين جا تفاوت اصلي گرافيك با هنر نقاشي در نسبت بهره جويي آنها از «فرم» آشكار مي شود، چرا كه نقاش در ارتباطش با اشياء سعي در گذشتن از صورت ظاهر آنها دارد. به عبارت ديگر، در نقاشي رسيدن به تماسي نزديكتر از آنچه، به چشم مي آيد مورد نظر مي باشد، يعني اينكه هنرمند فراتر از ديدار، در شيء متصرف مي شود، به همان نسبت كه شيء احساسي را در او برمي انگيزد يا حالتي را در او به وجود مي آورد. بنابراين، ارتباط دروني ميان نقاش و اشياء است كه به خلق اثر مي انجامد، در حالي كه گرافيست به ظاهر اشياء كار دارد و اصلاً هنر او در استفاده خلاقانه، صريح و ضربه گونه از صورت اشياء مي باشد، نه جستجوي ارتباط با باطن آنها. رابطه اشياء با يكديگر و احساسي كه از اين ارتباط خارجي برانگيخته مي شود مايه اصلي كار او را تشكيل مي دهد. از اين مقايسه نبايد نتيجه گرفت كه هنر گرافيك برتر از هنر نقاشي است يا بالعكس، بلكه سخن از ساخت هاي جداگانه دو شعبه از هنرهاي تجسمي است و اصلاً اگر اين تفاوت نبود چگونه مي شد شاخه هاي هنرههاي تجسمي را از يكديگر تميز و تشخيص داد و يا تفاوت آنها و كاربردشان را حس كرد؟ بنابراين، هنر گرافيك را مي توان «فرم» گران ترين شعبه هنرهاي تجسمي به شمار آورد كه با جستجوي مشتركات بصري اشياء به كشف معاني عام «فرم»ها پرداخته و از طريق ديداري، پيامي خاص را منتقل مي كند در اين راستا هرچه «فرم» از صراحت بيشتري برخوردار باشد درجه شمول آن عام تر و گسترده تر خواهد بود، تا جايي كه به سمت تقارن فرهنگي ميان مخاطبان پيش خواهد رفت.

هنر گرافيك به شكل امروزي اش در خدمت تبليغات و زاييده بسط و توسعه جهان معاصر و تمدن تكنولوژيك است. همين تمدن در تكوين خود رو به سوي يك قطبي كردن جهان داشته و سعي در يكنواخت كردن همه ابزارهاي تبليغي دارد. از اين رو، هنر گرافيك نيز در بطن خود نوعي ارتباط بصري جهاني را مي پروراند تا به عنوان مثال قادر باشد در يك پوستر سينمايي مبلغ و شناساي فيلمي از اين سوي دنيا به مردمان آن سوي دنيا باشد و برعكس، يا اينكه بسته بندي يك كالا را به گونه اي انجام دهد تا طلب آن را تقريباً به يك نسبت در مردم همه نقاط جهان فراهم آورد. اين خصوصيت كه بستگي تام به ويژگي ذاتي توليد براي مصرف و مصرف براي مصرف دارد الزاماً فرهنگي بصري را به وجود آورده است كه در آن خواهش هاي ذاتي انسان تحت تأثير القائات بصري شكل گرفته و جهت گيري مي شوند تا جايي كه نيازهاي واقعي او مشروط و مستحيل در القائات بصري ناخواسته مي گردد. هم از اينجاست كه بيگانگي انسان با خود از دريچه چشم هايش رسوخ خواهد كرد. به اين ترتيب، هنر گرافيك كه از طرفي مبشر تقارن فرهنگي و بصري است، متضمن از خود بيگانگي نيز خواهد شد. اين تضادي است كه در بطن تمدن معاصر و همه ملزومات آن وجود دارد. در مقابل اين تضاد و عامل آن، يعني ميل باطني گرافيك به برقراري ارتباط بصري جهان شمول، ذائقه فرهنگي و سنت هاي اقوام مختلف قرار دارد كه تنها وسيله مقاومت در برابر همسان سازي سلايق و تحريك و مطيع كردن ذائقه انسانها مي باشد و عواملي است كه بيش از همه در عرصه «گرافيك فرهنگي» مي تواند مؤثر واقع شود. اما متأسفانه از آنجا كه تبليغات شعبده اي است كه با نفي عقل و اختيار انساني، او را زير سلطه هولناك تشنگي و تب مصرف در مي آورد، نيازهاي كاذب آنچنان در زندگي روزانه از طريق فرهنگ بصري گسترش يافته و شاخه دوانيده است كه ذوق سنتي را نيز به نفع خود دگرگون و مسخ مي كند. ظهور اين پديده عجيب نيست؛ تبليغات و از آن ميان تصاوير قادر خواهند بود صورت هاي كاذب را بتدريج به صورتي موجه به ذوق عامه تحميل كنند.

در و ديوار و كوچه و خيابان و هجوم تصاوير بزرگ و كوچك انواع و اقسام اجناس مصرفي كه بر سر چهارراه ها و بر روي اتوبوس هاي غول پيكر و هرجا كه چشم بگردد، خواسته و ناخواسته به چشم هاي مردم و آيينه روح آنها هجوم مي برند، شاهد اين مدعايند.

شايسته تر اين است كه با تأمل و تعمق بيشتر به تلفيق سنت هاي تصويري و گرافيك معاصر توجه كرد. به تعبير ديگر، اضافه و تلفيق كردن پاره اي از نقوش سنتي اعم از اسليمي ها، نقوش تزييني به كار گرفته شده در معماري، هنرهاي سنتي و … با شيوه هاي گرافيكي معمول – كه غالباً به خاطر مراعات سفارش دهنده صورت مي گيرد – نمي تواند تحول در هنر گرافيك محسوب شود، يا اينكه صبغه «ملي» به خود بگيرد، بلكه در نهايت كليشه هاي ملال آوري را متداول خواهد ساخت كه بي هيچ خلاقيت و اعتقاد هنري از جانب گرافيست به كار گرفته شده و جز مانعي در برابر كنكاش و جستجوي اصيل و خلاقانه نخواهد بود.

آيا گرافيك با هويت ايراني (ملي) مي تواند مطرح باشد؟

شايد اگر اين پرسش راجع به نقاشي و براي نقاشان مطرح شده بود، پاسخ چندان مشكل نمي نمود. هرچند جستجوي راه هاي عملي آن دشوار مي نمايد، اما به دليل وجود تجربه تاريخي نگارگران ايراني، به راحتي مي تواند پاسخي مثبت داشته باشد. ليكن گرافيك مقوله اي است كه تكوين آن با تاريخ تمدن معاصر غرب گره خورده است و به روشني پيداست كه گرافيك معاصر نه تنها پيوندي با اعتقادات و سنت هاي ما ندارد بلكه منافي آن نيز مي باشد. چرا كه تبليغي كه گرافيك معاصر را جان بخشيده، نه از مقوله تبليغي است كه ايجاد تحول حقيقي در مخاطب از آثار آن است، بلكه هويت او در ربودن هوشياري آدمي ست، و ابزاري است در خدمت محصول سود بيشتر. از اين جهت پاسخ سؤال بالا روشن است. گرافيك معاصر ناقض هويت ملي و تجربه سنتي است. اما چنانچه بتوان به وجود مقوله اي به نام «گرافيك فرهنگي» معتقد شد، هم در اين عرصه است كه مي توان اميدوار به تحولي بود. زيرا عالم «فرهنگ» متفاوت است با مشهودات و عادات روزمره، و هنرمند متعهد به سطحي نگري و مراعات ذوق عامه نيست. در واقع خلق اثر در عرصه فرهنگ، هنر و ادبيات به او فرصت گذشتن از حصارهاي گرافيك معاصر و كليد شكستن طلسم «ابزار بودن» را مي دهد. تصرف در گرافيك معاصر با تمسك به سنت تصويري و نه صرفاً با «انضمام نقوش سنتي» به آن، مي تواند راهگشاي تحول واقعي باشد و طبيعتاً متناقض با گرافيك به عنوان رسانه تبليغي.

هنرهاي گرافيك عبارتند از آنگونه هنرهاي تصويري كه در دهه نخست به منظور تكثير يا رپرودكسيون (دوباره توليد كردن) آفريده ميشود. البته شيوه هاي چاپ و دوباره توليد كردن اثرهاي گرافيك گوناگونند: نكته مهم ديگر در هنرهاي گرافيك تقدم خط پر رنگ است.

در گذشته گرافيك به آن قسمت از طراحي و نقاشي سياه و سفيد گفته ميشد كه بوسيله فن چاپ دستي يا ماشيني تكثير مي شد. هنر گرافيك و هنرهاي تجسمي در كشور ما، از يك سابقه تاريخي برخوردارند. مي توان گفت از زمكان نقوش اوليه روي سفالها، حجاريها، گچ بريها، خطوط كوفي و ثلث و نستعليق و ساير خطوط نگارش و مصور كردن كتابها و مينياتور و تذهيب و آرايش صفحات و نيز نقوش پارچه ها و قالي و حكاكي روي وسايل مختلف زندگي و امثال اينها تا زمان ظهور فن چاپ هنر گرافيك و هنرهاي تجسمي در كشور ما وجود داشته اند حتي اگر فن چاپ را مبنا قرار دهيم باز سابقه هنر گرافيك ما نزديك به يك قرن مي شود. امروزه هنر گرافيك معناي بسيار گسترده اي پيدا كرده است. امروزه هنر گرافيك وسيله اي براي آگاه كردن مصرف كننده از كيفيت موضوع است. درصد از موضوعات معرفي شامل كالاهاي تجاري مي شوند و قسمت اعظم آن كيفيتي فرهنگي، آموزشي و روشن كننده دارند، مانند شناساندن انواع فعاليتهاي فكري انسان بوسيله تصوير.

هنر گرافيك هنر گسترده اي است كه دقيقاً نمي توان حدود آن را مشخص و معين كرد. اين هنر به آساني هنرهاي ديگر را به كار مي گيرد و به انها شكلي گرافيكي مي دهد.

گرافيك در عصر ما علاوه بر كتاب آرايي و مصارف گذشته به عرصه تبليغات تجاري، اعلانات ديواري (پوستر) و مطبوعاتي و نشانه ها و غيره را يافته است. حتي از اين حد هم تجاوز كرده و با ورود به عالم سينما و تلويزيون در عنوان بندي (تيتراژ) فيلم ها و برنامه هاي تلويزيوني، نقاشي متحرك (انيميشن) كاربرد يافته است. تكنيكهاي گرافيكي عكاسي، طرحهاي گرافيكي كامپيوتري، فرمها و رنگهاي لباسها و دكورها، مسائل ارتباط محيطي و امكانات متنوع ديگر.

هنر گرافيك را به حيطه عكاسي، كامپيوتر، تئاتر، معماري مجسمه سازي، نقاشي و خياطي، طراحي صنعتي و فنون ديگر كشانده است. بدين قرار ملاحظه مي كنيم كه هنر گرافيك رفته رفته آنچنان تحول و تنوع پيدا كرده و مي كند كه هر آن، نيازمند تعريف جديد و جديدتري است زيرا ابعاد و جنبه هاي تازه، جامعيت تعاريف قبلي را از بين مي برند. اما اين همه اركان اساسي هنر گرافيك يعني نقش و خط و تكثير همچنان پابرجا هستند و با تكيه بر همين اركان اساسي هنر گرافيك از ساير هنرها متمايز مي گردد.

طراح و هنرمند گرافيك، هنرمندي جامع است كه با نبض زندگي، زندگي مي كند و با ريتم نبض زندگي كار مي كند. كار و گفتگوي تصوير زمانه است. هنرمنديست كه جامعه را روز به روز تصوير مي كند و با تصاويري شرايط و كيفيت فرهنگي جامعه را بازگو مي كند. كار هنرمند گرافيك گاه بصورت كاريكاتور هشدار دهنده مي شود و گاه با نقوش تزئيني، هويت جامعه امروز را براي آينده به ثبت مي رساند. گاه به صورت تصوير و ايلوستراسيون يا به شكل نشانه و سمبل و برچسب و علائم راهنمايي به جامعه آموزشي تصويري مي دهد. گاه به صورت خط و صفحه آرايي غنا بيان تصويري را بالا مي بر د. گاه به صورت اعلان و پوستر و آگهي، منادي موضوعات فكري انسان چون مذهب، سياست، علم، صنعت، فرهنگ، هنر ورزش مي شود. گاه بصورت تبليغات تجاري در خدمت اقتصاد درآمده وسيله اي تعيين كننده مي شود. گاه با نقش اسكناس و پول در پيچ و خم ارتباطات مادي قرار مي گيرد. گاه با طرح تمبر حامل پيام و فرهنگ جامعه مي گردد. و گاه نيز به صورت كارت، سركاغذ، پاكت و تابلو، معرف خصوصي افراد مي شود. خلاصه هنرمند گرافيك نويسنده ايست كه با بياني تصويري سرگذشت انسانها را مي نويسد و براي تمام لحظات زندگي و براي تمام موضوعات زندگي قلم مي زند.

امروزه انقلابي كه در زمينه نشر روميزي ايجاد شده ما را چنان با صنعت چاپ 10 سال پيش فاصله داده كه ديگر فكر كردن در زمينه نشر و گرافيك دستي و روشهاي سنتي به فراموشي سپرده شده است. پيشرفتهاي علمي و تكنيكي به دست آمده در صنعت چاپ با يك چنان سرعتي اين صنعت را متحول كرد كه هنوز متخصصاني پيدا مي شوند كه فرصت كافي براي كنار گذاشتن تمام يا بخشي از روشهاي سنتي خود را پيدا نكرده و يا هنوز انس و الفت كافي با شيوه هاي مدرن پيدا نكرده باشند. سيستم سنتي صنعت چاپ انجام امور مربوط به نشر و چاپ را محدود به افرادي خاص و بسيار با تجربه، چه از لحاظ اجرايي كرده بود. در سيستم سنتي يك طراحي براي اجراي ايده هايش با مشكلات اجرايي وسيعي روبرو بود. اجراي يك كار مدرن نيازمند بود به وجود ابزارهاي مختلف دستي و نيز فردي كه تخصص و تجربه كافي در زمينه استفاده از اين ابزارها را داشته باشد.

امروزه كامپيوترها با پردازنده هاي پرسرعت و ابزارهاي جانبي خودكار و دقيقشان مثل اسكنرها و ايميج سترها، به كمك صنعت چاپ آمده و ضمن ايجاد تحول در اين صنعت، انجام امور را راحت، انعطاف پذير، سريع و با دقت عمل بالا انجام مي دهند. نرم افزار فتوشاپ به عنوان يك ابزار بسيار كارآمد و پرقدرت كه روي كامپيوتر نصب مي شود، نقطه پايان اغلب روشهاي قديمي و سنتي به شمار مي آيد، هرچند كه هنوز مواردي پيدا مي شوند كه كامپيوتر در زمينه اجراي آنها هنوز انعطاف پذيري لازم را نداشته باشد اما اين موارد چندان تعيين كننده نيستند و ارائه نسخه هاي نرم افزاري جديد با امكانات تازه تر روز به روز ما را به سمت گرافيك مدرن تر پيش مي برند.

آشنايي با نرم افزارهاي گرافيكي

بيش از اين كه كاربر به بررسي برنامه هاي گرافيكي بپردازد بهتر است با مفاهيم نرم افزارهاي گرافيكي و تفاوت هاي آنها با يكديگر آشنا شود تا اولاً تفاوت ها و توانايي هاي نرم افزارهاي مختلف گرافيكي را درك نمايد و دوماً قبل از شروع به طراحي امكان تصميم گيري براي او فراهم آيد كه كدام يك از برنامه ها نياز او را بهتر برآورده مي سازند و يا اين كه كدام يك را بايد در كنار هم يا موازي با ديگري به كار بندد گرافيك كامپيوتري به دو بخش برداري ورستري تقسيم مي شود كه هر كدام خواص و توانايي هاي خاص خود را دارند نرم افزارهاي رستري مثل فتوشاپ با پيكسل ها سر و كار دارند و امكان ديجيتايز كردن ويرايش تصاوير توسط اسكنرها در آنها فراهم آمده است در حالي كه نرم افزارهاي برداري مانند فري هند و كارل در او بيشتر به منظور طراحي و رسامي موضوعات ساخته فكر انسان به كار مي روند و كمتر با عكس و تصاوير فتوگرافيكي سرو كار دارند و امكان ديجيتايز كردن و ويرايش تصاوير توسط اسكنرها در آنها فراهم آمده است در حالي كه نرم افزارهاي برداري مانند فري هند و كارل در او بيشتر به منظور طراحي و رسامي موضوعات ساخته فكر انسان به كار مي روند و كمتر با عكس و تصاوير فتوگرافي سر و كار دارند به عنوان مثال براي شبيه سازي بدنه يك اتومبيل به كمك كامپيوتر از نرم افزارهاي برداري استفاده مي شود كه امكانات كافي براي رسامي در اختيار دارند اما چنانچه بخواهيم از يك اتومبيل واقعي عكس بگيريم و رنگ آن را تغيير دهيم و با تصاوير ديگر ممزوج نماييم پر واضح است كه از نرم افزارهاي رستري مانند فتوشاپ كمك مي گيريم.

نرم افزارهاي گرافيكي برداري (Vector)

اساس طراحي در اين نرم افزارها موضوعاتي مثل دايره كمان و خط هستند كه هريك موضوع واحدي بوده و توسط فرمولهاي رياضي تعريف مي شوند و هر موضوع به تنهايي قابل انتخاب تغيير سايز و تغيير رنگ بدون افت كيفيت مي باشد چرا كه اين نرم افزارها و گرافيك آنها مستقل از رزولوشن مي باشند از اين رو موضوعات ترسيم شده توسط اين نرم افزارها داراي حداكثر كيفيت بوده و به هر اندازه مي توان آنها را بزرگ يا كوچك نمود بدون اينكه خللي در كيفيت آنها وارد آيد Freehand , coreldraw , autocad نمونه هايي از نرم افزارهاي گرافيكي از نوع برداري هستند.

اين نرم افزارها بر پايه خلق و ترسيم اشكال گرافيكي پايه ريزي شده اند و امكان اسكن تصاوير واقعي و دخل و تصرف (ويرايش و تغيير رنگ) در آنها توسط اين نرم افزارها يا امكان پذير نيست و يا اين كه محدود است به همين دليل از اين نرم افزارها عمدتاً در جهت توليد آرم لوگو تايپ متون خلق تصاوير ترسيمي شبيه سازي اجسام و شخصيتها ساخت انيميشن و كليپهاي اينترنتي و مشابه اينها استفاده مي شود البته در اين برنامه ها امكان import كردن تصاوير رستري صادر شده از برنامه هاي رستري مانند فتوشاپ وجود دارد اما پس از ورود با آنها همانند يك موضوع واحد برخورد خواهد شد و امكان ويرايش آنها در محيط برنامه هاي برداري وجود ندارد.

كارل دراو برنامه اي برداري مي باشد كه در آن مي توانيد به خلق تصاوير برداري پرداخته و آنها را به هر اندازه كه بخواهيد تغيير اندازه داده و چاپ كنيد بدون اينكه در كيفيت تصوير خللي وارد شود اين برنامه مستقل از رزولوشن عمل مي كند. كارل در او علاوه بر كاربردارهاي تبليغاتي و چاپ افست در زمينه هاي متنوع ديگري نيز به خدمت گرفته مي شود به عنوان مثال از اين برنامه براي طراحي لوگوها وبنرهاي تبليغاتي (advertising banners) در سايتهاي اينترنتي و نيز به منظور تهيه طرح اوليه براي انتقال به برنامه flash و ساخت انيميشن هاي دو بعدي منظور استفاده در وب و يا به منظور ساخت قالب گرافيكي نرم افزارهاي ديگر استفاده مي شود.

نرم افزارهاي گرافيكي پيكسلي (raster)

اساس و پايه طراحي در برنامه هاي رستري كه سر دسته آنها photoshop مي باشد پيكسل ها مي باشد به اين معني كه هر تصوير در اين گونه نرم افزارها توسط پيكسل كه كوچكترين واحد تشكيل دهنده تصوير است نمايش داده مي شود در واقع هر تصوير از تعداد زيادي پيكسل تشكيل مي شود كه هريك به تنهايي فضايي از حافظه RAM را اشغال مي كنند و داراي رنگ خاصي مي باشد از كنار هم نشستن پيكسل ها با رنگ هاي مختلف تصاوير رنگي با تركيب  رنگ هاي متفاوت توليد مي شود اين پيكسل ها اساس و پايه تصاويري مانند مختلف تصاوير رنگي با تركيب رنگ هاي متفاوت توليد مي شود اين پيكسل ها اساس و پايه تصاويريث مانند عكسهاي ديجيتالي عكسهاي اسكن شده و مشابه اينها مي باشند و به كمك اين نقاط يك تصوير در رنگ هاي مختلف و تورپردازي هاي دقيق نمايش داده و چاپ مي شود و چون اجزا تشكيل دهنده تصاوير پيكسيل يا اصطلاحاً نقشه بيتي (BITMAP) پيكسل هاي كوچك مي باشد از اين رو با ويرايش كردن و ايجاد تغيير در اين پيكسل ها در عمل مي توان يك تصوير را از لحاظ رنگ وضوح بريدن و چسباندن مونتاژ و مشابه اينها به راحتي ويرايش نمود و نيز اين ويژگي باعث شده كه اين نرم افزارها توانايي اسكن و ويرايش تصاوير و عكسها را نيز داشته باشند.

نكته كاربردي :

بسياري از طراحان حرفه اي اسكن و ويرايش تصوير و سايه پردازي را توسط نرم افزارهاي نقشه بيتي مانند فتوشاپ انجام مي دهند و با انتقال و تصوير نهايي به يك نرم افزار برداري مثل فري هند يا كارل دراو و تايپ متن در اين محيط ها به كيفيت كار خود مي افزايند چرا كه متون در نرم افزارهاي نقشه بيتي داراي كيفيت پايين تر هستند و مستقيماً به تعداد پيكسل ها تشكيل دهند سند بستگي دارند از اين رو بحث رزو لوشن در نرم افزارهاي نقشه بيتي با كيفيت تصاوير و متون تايپ شده در ارتباط مستقيم است اما چون نرم افزارهاي برداري مستقل از رزولوشن و در حداكثر كيفيت خود مي باشد بهترين راه حل براي تايپ متون و صفحه آرايي و چاپ آنها مي باشند از اين رو بسياري از طراحان صنعت چاپ ترجيح مي دهند تصويرسازي خود را در محيط فتوشاپ به پايان برسانند و ساير مراحل تايپ و نگاري طرح را در برنامه برداري مانند فري هند دراو انجام دهند چرا كه در اين صورت كيفيت حروف و متون تابع رزولوشن نبوده و در حداكثر خود چاپ خواهند شد.

تفكيك پذيري (Resolution) و اندازه تصوير

رزولوشن در واقع عبارت است از تعداد كل پيكسل هاي تشكيل دهنده يك تصوير در هر اينچ كه به صورت PPI (pixcl pcr Inch) تعريف مي شود يك تصوير ppI داراي 72 پيكسل در هر اينچ مي باشد و هرچه تعداد پيكسل ها در هر اينچ بيشتر باشد تصوير داراي وضوح بيشتري خواهد بود چرا كه ابعاد پيكسل ها با بالا رفتن رزولوشن كوچكتر مي شود پيكسل هاي تشكيل دهنده يك تصوير PPI 150 نسبت به تصوير PPI 72 كوچكتر است از اين رو يك تصوير PPI 150 نسبت به يك تصوير PPI 72 با وضوح و جزئيات تصويري بيشتري ديده مي شود.

در فتوشاپ امكان تغيير رزولوشن تصوير وجود دارد چنانچه قصد افزايش رزولوشن تصوير را داشته باشيم فتوشاپ با افزودن به تعداد پيكسل ها و شبيه سازي كردن آنها را افزايش مي دهد.

لازم به توضيح است كه مجموع كل پيكسلهاي تشكيل دهنده تصوير علاوه بر رزولوشن تصوير به اندازه تصوير نيز بستگي دارد تعداد كل پيكسهاي تشكيل دهند يك تصوير با ابعاد 10*15 ورزولوشن ppI 72 عبارت است از :

Pixel 10800 = 72* 15*10 = تعداد پيكسلها

هرچه تعداد كل پيكسلهاي تصوير بيشتر باشد فضاي اشغال شده توسط اين تصوير در حافظه RAM بيشتر و فايل ذخيره شده روي ديسك سخت بزرگتر خواهد بود از اين رو اسنادي كه داراي رزولوشن بالا هستند و يا ابعاد بزرگي دارند حجم بيشتري از حافظه را اشغال مي كنند و اساساً فايلهاي فتوبي معمولاً حجيم هستند اما نكته اي كه اين جا قابل ذكر است اين است كه فايلهاي گرافيكي برداري كه توسط نرم افزارهاي برداري هستند مگر اين كه در سند مربوطه يك تصوير نقشه بيتي نيز وارد شده باشد.

آرم :

آرم نشانه ايست كه به منظور معرفي شركت يا كارخانه و يا اداره اي مي باشد. در حقيقت يك آرم بدون يك سناريوي متقاعد كننده براي افراد، آرم نيست. اين علامت ممكن است به آرم، شباهت داشته باشد، نام، نشانه، ويژگي هاي تصويري شناخته شده اي داشته باشد و حتي از روشهاي تبليغات نيز استفاده كند. اما مصرف كنندگان به اين محصول بي اعتنا مي باشد.

مشتريان اغلب به آرم شركت ها توجه زيادي نشان مي دهند، زيرا اين علامت ها پر ارزش محصولات و خدمات مي افزايند. گاهي اين ارزش به  بهترين عامل تحريك كننده مشتريان براي خريد و استفاده از محصولات و خدمات تبديل مي شود، اينجاست كه علامت تجاري و يا آرم معناي كمك مي بايد. قبل از هرچيزي اين ارزش دقيقاً به چه معناست؟ ارتباط نوع محصول و نام شركت و ارزش و بسيار با اهميت است. حرفه اي هاي بازاريابي، همه اين موارد تبليغات مي نامند. مشتريان عاشق تبليغات هستند. بنابراين آرم ها را نيز دوست دارند. خبرگان در امر بازاريابي انتخاب يك آرم يكدست، كامل كليد همه مشكلات بازاريابي مي دانند. سه رويكرد رايج بسياري از بازاريان را در توسعه و طراحي آرم، به كمك گرفتن از تبليغاتي مشاورين و مؤسسات طراحي آرام را بررسي كنيم.

3رويكرد :

  • دكوراسيون 2- الحاق 3- Colem
    • در روش اول اين طور به نظر مي رسد كه تمايز عاملي براي جلد تابش تر است متخصصين با اشاره به نام ها و نشانه هاي طراحي شده اظهار مي كنند. آرمهاي متمايز از رقيبان خود طراحي مي كنم به اين ترتيب مشتريان ما را از بقيه متمايز مي كند.
    • اين روش ، رويكردي كاملاً ابتدايي است و براي افزايش اعتبار بايد آن را با عواملي از دو رويكرد ديگر تلفيق كرد.

(مثلاً آنها در تبليغات احساسات را برانگيخته قرآن را تحريك مي كنند)

  • رويكرد سوم : بازاريان، سعي مي كنند تبليغات نشان با هويت انساني و شخصيت پردازي همراه باشد. به اين ترتيب مشتريان با آرم ارتباط برقرار مي كند. به عقيده نويسنده اين 3 نگرش، شركت ها را به بيراهه كشانده، موجب شده پتانسيل و نيروي لازم براي طراحي آرم را نديده بگيرند. اما رويكرد ديگري هم وجود دارد، كه به نظر من سودمندترين روش است. كارآمدي اين روش را تحقيقات و نظريات روان شناسانه و جامعه شناسانه ثابت كرده اند.

احساسات را نمي توان به علامت هاي تجاري تزريق كرد: بلكه اگر به عنوان يك منبع سودمند در نظر گرفته شوند. احساسات را برمي انگيزند. احساسات مثبت، نتايج مستقيم اين انتظارات هستند. سمبول هاي مختلف (نام، نشانه، هويت، نمادهاو…) برخلاف انتظار تأثير زيادي ندارند؛ آن ها در حقيقت نشانه هايي هستند كه ما را براي رسيدن به هدف اصلي هدايت مي كنند و اصل اوليه طراحي آرم، در نظر گرفتن ارتباط آرم با اسم و ساير نمادها با سود آشكار و محسوس است. (نتيجه ملموس يا تجربي) اين سود را با خود محصول به تنهايي ايجاد مي كند و يا اجزاي تشكيلات بازاريابي اين اصل مهم را همواره به ياد داشته باشد.

تمام روشهاي نوين و موفق در امر توليد محصولات و ارائه خدمات، در مورد طراحي آرم نيز چه راه ساز است. شرايط لازم و كافي براي موفقيت، فراهم كردن چيزي براي مشتري است كه به آن نياز دارد ولي نمي تواند خيلي سريع به آن دست پيدا كند… به اين دليل كه تهيه آن براي مشتريان كاري شوار، پيچيده و پرزحمت و خسته كننده و گسترده است. مطابق اين رويكرد، آرم شركت ها مسائلي با هويت انساني نيستند و هم چنين خارج از فكر مشتري هويت ندارد. آنها فقط ابزار هستند. به همين سادگي ابزارهايي براي دست يابي به هدف نهايي. احساسات را نمي توان به علامت هاي تجاري تزريق كرد.

  • ارتباط طراحي آرم به سودهاي مستقيم:

اصل اوليه طراحي آرم، در نظر گرفتن ارتباط آرم با اسم و ساير نمادها با سود آشكار و محسوس است. اين سود را يا خود محصول به تنهايي ايجاد مي كند و يا اجزاي تشكيلات بازاريابي اين اصل مهم را همواره به ياد داشته باشد. آرمهاي موفق با رعايت اين اصل به موفقيت رسيده اند، درست است كه در اين مرحله خود آرم به تنهايي اهميت چنداني ندارد، اما با اندازه اي بايد به آن توجه كنيد.

  • طراحي قوي با تأثير رواني: يك متن مؤثر بر احساسات، مفهومي يا اصل سازمان يافته است. كه مشتري را به يك سري عوامل نامربوط ولي تأثيرگذار مانند تمام فعاليتهاي بازاريابي يك شركت مرتبط مي كند. در اين مورد،متن انتخاب شده، تأثير و سود مورد نظر را تضمين مي كند.
  • كسب تجربه :

در اينجا مي خواهيم از تأثير هيپنوتيزم كننده طراحي آرم صحبت كنيم. شما با انتخاب درست در مشتري انتظظارات و آرزوهاي ايجاد مي كنيد كه توليدات به تنهايي نمي توانند از پس اين كار برآيند، به عنوان مثال، اسم نوشابه اي reol Bull در مصرف كننده اين را به وجود مي آورد كه پس از نوشيدن آن، در كنار تأثيرات نيز يكي موج عظيمي از انرژي به او منتقل مي شوند.

  • ايجاد وسيله اي براي انتقال پيام:

نقش آرم در اين رويكرد ايجاد سمبول متفاوت در عين حال شناخته شده است.

چنين آرمي مصرف كننده را قادر مي سازد. نظرات جالب و احساسات خاص در مورد آن بيان كند. شركت بزرگ تجاري الماس با معرفي الماس به عنوان عامل ايجاد ارتباط بين افراد از الماس به عنوان تحريك كننده احساسات و همين طور وسيله ابزار احساسات مشتري استفاده كرد.

  • ايجاد يك جايگاه اجتماعي فرهنگي

در اينجا هدف، ايجاد يك جايگاه اجتماعي و فرهنگي به عنوان راهنمايي مشتريان است اين راهنما مشتري را از آنچه كه در اطرافش مي گذرد هنجارهاي اجتماعي و هرچيز خوشحال كننده آگاه مي سازد. شركت opple با توليد كامپيوترهاي شخصي گام بزرگي در اين امر در برداشته است در واقع اين آرم با ايجاد انقلابي فرهنگي امكان شكوفايي خلاقيت را براي عامه مردم ايجاد كرد.

طراحي آرم:

خوب مي دانيم كه ارم خود حرفي مشخص براي يك شركت يا سازمان يا محل است و نشان دهنده نوع فعاليت آن شركت يا سازمان است به شكل بسيار ساده در يك رنگ سياه تهيه مي شود و به عنوان نشانه در سربرگ يا سر در هر سازمان يا شركت نصب مي شود.

علائم تجاري و نمادها و آرمها:

امروزه هر كارخانه، شركت ، اداره ، انجمن ، اتحاديه محصول يا نهاد بوسيله نشان يا نهادهاي خاص هويت خود را عرضه مي كند. به طور كلي علائم را مي توان به چهار گروه تقسيم كرد. علائم تجاري، علائم خدماتي، نشانه هاي نهادين و نمادها. در بسياري موارد علائم از حروف اول نام يك مؤسسه يا از تركيب چند حرف ساخته مي شود. در موارد ديگر يك نقش كاملاً ظاهري شده نمادي را ارائه مي دهد. گاهي نه اشكال هندسي عناصر متشكله يك علامت را تشكيل مي دهند. در برخي نمونه ها نيز با تركيب از نقوش و حروف برخورد مي كنيم. در هر حال يك نشان با يك نماد بايد ساده و گويا باشد و در عين حال خود را در كمال وضوح به چشم بيننده برساند. بشر اوليه در 40000 سال قبل كه از طريق شكار روزگار روزگار مي گذراند به منظور انتقال افكار و اميال به حك علائمي گرافيكي بر صخره ها پرداخت و بدين وسيله كوشيد با اميال و افكار خويش را از طريق تصويري بنماياند. از اين راه انديشه او كه تا آن زمان صرفاً از طريق زبان با حركات (حالت دستها) بيان مي شد اين قابليت را پيدا كرد تا بتواند ثبت گرديده و پايدار بماند.

در آ‹ دوران يك دايره مي توانست بيان كنند خورشيد و در نتيجه نشانه اي به معناي روز باشد. چند خط موج دار نشانه هايي از بيان آب باشد چنان كه امروزه هم در علائم خط موج دار نشانه وجود رودخانه يا دريا و به طور كلي آب مي باشد.

طراحي نشانه اصولاً بايد از جايي شروع شود كه طراح از سير و سلوك آن آگاه باشد. مسائلي كيفي و رواني فرم و شكل را بشناسد به اندازه وزن فضاهاي مثبت و منفي شكلها و رنگها اشراف و احاطه داشته باشد.

اندازه و تناسب هر نقش و نشانه اي با استفاده از خوشنويسي طراحي مي شود بايد اندازه ها و تناسبات آنرا با توجه به موازين خوشنويسي در نظر گرفت. يا اگر هدف طراحي نشانه اي براي موضوع صنعتي است بهتر است در چهارچوب اندازه و تناسبات شكلها و فرم ها هندسي ساخته شود تا نمايشگر فضاي صنعتي ماشين بودن باشيد. مطرح كردن تناسبات درست طرح را بدون عيب و سالم و نهايتاً ماندني مي كند. يك طرح اسم طرحي است كه تناسبات فرمها و فضاهاي بين آنها به شكلي ماهرانه ساخته شده باشد و هر جز آن طوري يا اجزاي ديگر مرتب و مكمل و هماهنگ باشد كه نتوان به راحتي در آن تغييراتي وجود دارد.

تكنيكهاي اجرا آرم:

منظور از تكنيكهاي اجرا آرم همان رسارمي آرم مي باشد كه شايد به انتخاب نمادهاي تصويري و يا ساير عناصر بيان كننده در خدمت ارائه اي مفهوم نشانه قرار مي گيرد. براي اينكه مفهوم بيشتري به نشانه بدهيم بايد با تو جبهه نوع نشانه از نظر نوع مؤسسه و تكنيكهاي را براي اجرا انتخاب كنيم. نوع تكنيك را به نشانه كمك مي كند تا مفهوم خود را واضح تر و يا سريعتر بيان كند.

تغيير و اصلاح نشانه :

تغيير و بهتر است با حفظ يك دسته نقاط مشترك بين آرم قبلي و جديد ارتباط بصري اين دو آرم را با يكديگر برقرار ساخت تا مخاطبان احساس تغيير كلي در نشانه را نداشته باشند. پس در تغيير يك نشانه نبايد طوري طراحي كرد كه نوع فرم گذشته خود را به كلي از دست دهد. بلكه بايد اصل خود را حفظ كند. منظور با گذشته خود در ارتباط باشد.

پيكتوگرامها يا تصاوير ساده :

تصاوير ساده يا همان پيكتوگرامها از عناصر پيرامون ما تشكيل شده اند. مثلاً اشكال و تصاوير اشياء و اشخاص مختلف اين نوع از نشانه ها با الهام گرفتن از نمادهاي طبيعي تهيه شده اند كه به شكل زيبا و در عين حال گويا، ساده شده اند. مثلاً: فرم يك گياه كه با چند خط ساده نمايش داده شده (پيكتوگرامها و معمولاً براي بيان تصويري ساده و روان مورد استفاده قرار مي گيرد) اين مفاهيم مي تواند هشدار دهنده راهنمايي كننده و يا اشكال ديگري باشد. يكي از خصوصيات پكيتوگرامها اين است كه به دليل تعداد آنها در يك محيط با بستي طراحي به گونه اي انجام مي گيرد كه در عين بيان مفاهيم مورد نياز يك محيط در كل داراي يك پيوستگي و همگوني مشكلي با يكديگر باشد.

نشانه هاي تصويري:

دومين نشانه، نشانه تصوير نام دارد و همانطور كه از نام اين نشانه هاي معلوم است عوامل و نمادهاي به كار رفته داراي قابليت تصويري مي باشد. اساساً بيشترين مفاهيم داراي نمادهاي تصويري هستند. در طراحي اين نوع نشانه ها ممكن است فرم تصويري داراي يك، دو يا چند نماد تصويري باشد. كه در اين حالت توصيه مي گردد از كمترين و گوياترين نمادها استفاده كرد. زيرا در طراحي نشانه ها سادگي هميشگي به انواع اصلي برتر آن شكلها و فرم هاي انتزائي طراحي شود. در اين صورت تصوير به كار رفته در آرم بيانگر شكل خاصي نيست. بلكه صرفاً به صورت برخي از اشكال هندسي به كار رفته است. به عبارت ديگر اين نمادها داراي معادل شكلي در طبيعت اطراف نيستند. بلكه فرمهاي ذهني و هندسي هستند كه به گونه اي ديگر در ارتباط با مفهوم و موضوع قرار گرفته اند.

نشانه هاي نوشتاري يا لوگو تايپ

اين نوع علائم و نشانه ها از عناصر حروف، اعداد يا كلمات تشكيل شده است بدين صورت كه نمادهاي به كار رفته در يك آرم نشانه عناصر نوشتاري مي باشد. استفاده از حروف علائم ديگر مي تواند موضوع طراحي قرار گيرد. پر واضح است اين دسته بندي به طور مجزا وجود نخواهد داشت و مي توان از تركيب انواع علائم نوشتاري و تصويري در يك آرم استفاده كرد. پس مي توان گفت نوع ديگري از علائم نيز وجود دارد و آن نيز از تركيب انواع نشانه ها بوجود مي آيد. در بعضي از موارد لازم است براي بيان مفهوم بشر هم از اهميت خاصي برخوردار است و معمولاً رابطه بهتري را به وجود مي آورد.

  • بخش فكري : منظور از بخش فكري تخيل دقيق و كامل از موضوع مي باشد.
  • بخش اجرايي: در اين بخش تمام افكار ذهنيتي هاي طراح به تصوير در خواهد آمد. طراحي اين تصاوير را به افكار گوناگون تمييز مي دهند. به طور كلي طراحي نشانه بايد طوري انجام گيرد كه ابعاد و ظرايف آن در كوچك و بزرگ شدن نشانه تغييري نكند. و هويت و ماهيت خود را از دست ندهند. در طراحي نشانه جزئيات طرح نقش مهمي در ارائه محتوا و زيبايي هاي هنري آن دارد. با كمترين سهل انگاري تناسب ميليمتري اندازه ها به هم مي خورد و همين امر سبب حتي تغيير ماهيت و هويت طرح مي شود. در طراحي فني فاصله زيبايي و زشتي و نقص به مويي بند است. به همين علت طراحي بايد طرح خود را بر اساس ميزان حاد معيارهاي دقيق اندازه گيري رسم كرد.

كارت ويزيت

كارت ويزيت موسوم به كارت ملاقات است كه در اولين برخورد به انسانها كمك بسياري مي كند و خدمات و فعاليتهاي آنها را معرفي مي كند. كارت ويزيت يك كلمه انگليسي است و براي تبليغات مورد  استفاده قرار مي گيرد. كارتهاي ويزيت پيشينه اي ندارد و به مهرها و نشانه هاي پادشان قديم برمي گردد. كه آنها را پاي هر فرمان خود مي زدند و با گذشت زمان به كارت ويزيت تبديل شد. كارتهاي ويزيت با كوچكي و حجم كه دارد ولي برعكس خيلي مهم هستند و معرف جا و مكان، شخص يا اشخاص (براي معرفي خود، شغل، خدمات و دسترسي به تبليغات) هستند و كه به صورت مفهومي و رنگ و … كار مي شوند و طراحيهاي آنها با هم متفاوت است. در طراحي اشكال و رنگها دانسته يا ندانسته به كار برده مي شوند. طراحي كارت ويزيت بستگي به موضوع شغل و فعاليت و استفاده از كارت دارد.

كارتهاي ويزيت عموماً به دو دسته عمده كارتهاي اداري و كارتهاي شخصي تقسيم مي شوند و اطلاعاتي از قبيل عنوان، اسم، آدرس، فعاليت و خدمات، شماره تلفن، ايميل و گاهي اوقات هم سايت در آنها مي آيد و اگر هم آرم مخصوصي وجود داشته باشد مي توان از آرم هم استفاده كرد و آنها را بر روي كارت آورد. معمولاً از كارت ويزيت به عنوان كارت شناسايي استفاده مي كنند و نوع ديگري كارتهاي ويزيت كه قطع و اندازه آنها با كارت ويزيت هاي ديگر فرق مي كند. كارت شناسايي است كه براي پرسنل يك اداره يا شركت و يا براي نمايندگان استفاده مي شود و از اين كارت فقط براي معرفي خود استفاده مي كنند و اين كارت هميشه پيش آنهاست. و براي طراحي آن هيچ محدوديتي وجود ندارد و معمولاً فقط اسم شخص و سمت آن را در آن مركز نشان مي دهد.

براي چاپ اين كارتها عموماً از چاپ افست (4 رنگ) و چاپ سيلك (ته رنگ يا دو رنگ) استفاده مي كنند و معمولاً بر روي مقواهاي مختلف اعم از كلاسه، مات و براق، مقواي بافت دار، پلاستيك هاي فشرده پرس شده چاپ مي شوند. و گاهي اوقات هم از مقواهاي گرم پايين استفاده مي شود و روكش هاي مختلفي همانند سلفون يا ورني (مات و براق) روي آنها كشيده مي شود تا به كارت زيبايي و دوام خاصي داده باشند.

در مورد طراحي اين كارتها بايد ظرافت و زيبايي فراواني داشت و نوع طراحي و استفاده از تصاوير و فونت و پوينت خط استفاده از رنگها در مورد طراحي اين كارتها بايد ظرافت و زيبايي فراوان داشت و نوع طراحي و استفاده از تصاوير و فونت و پوينت خط و استفاده از رنگها بستگي به جا و مكان استفاده از كارت دارد. در مورد طراحي بايد گفت كه طراحي كارتها و فضا سازي آنها با هم فرق مي كند و نكته اي كه در طراحي كارتهاي شخصي حائز اهميت است فضاسازي است كه بايد فضايي ساده و سفيد خواني زياد داشته باشد. و در مورد استفاده از تصاوير و رنگ هم همگي بستگي به طرح دارد و بايد در طراحي آنها خيلي دقت كرد چون اين كارتها بايد در اولين برخورد جذاب و زيبا باشند.

در كارت ويزيت رنگ يا حالت عاميانه عملي نيست و هركس درباره رنگ يك نقطه نظري دارد. در مباني، خواص رنگ در نظر گرفته شده است اما اشخاص مختلف با سطح فكر خود يك رنگ خواص را مي پذيرند و رنگ بستگي به خوشايند مشتري دارد و انتخاب آن دلخواه است و هيچ محدوديتي براي رنگ وجود ندارد و گاهي از رنگهايي كه هيچ ربطي به موضوع ندارد استفاده مي گردد و فقط به دليل كه خوشايند مشتري دارد و انتخاب آن دلخواه است و هيچ محدوديتي براي رنگ وجود ندارد و گاهي از رنگهايي كه هيچ ربطي به موضوع ندارند استفاده مي گردد و فقط به دليل كه خوشايند مشتري است و گاهي هم نمونه هاي از پيش طراحي شده رنگ و يا زمينه را انتخاب مي نمايند و آن را چاپ مي كنند.

براي طراحي دقت در زماني كه طرف مي شود خيلي مهم است و بايد براي طراح آشفته ارزشمند باشد كه انگار يك كار تبليغاتي ديگر همانند پوستر انجام مي دهد و بايد در طراحي آن دقت كرد چون معمولاً با نگاه اول مي توان به هويت فرد پي برد، طراحي آن بايد طوري باشد كه بتوان شغل شخص را با نگاه اول فهميد. استفاده از رنگهاي خاكستري در كل كار (طيف رنگ بين سياه و خاكستري) عموماً نماد شخصيت فرد است پس حتماً مي توان از روي انتخاب رنگ هم به شخصيت فرد پي برد.

اندازه كارت ويزين 5*9 cm است. خودداري از اين عمل موجب مي شود كه كارت ويزيت بزرگتر باشد. موقعي كه شخصي كارتي بزرگتر و ناهماهنگ با كيف هاي نگه دارنده كارت ويزيت دارد كناره هاي كارت مچاله شده و ظاهر كارت رنگ و رو رفته خواهد شد . كه ناآگاهانه بر روي تصوير شركت و يا بر روي اسم آنها انعكاساتي بوجود مي آيد. به جاي سعي و تلاش براي خلق در اندازه بزرگتر سعي كند خلاقيت خود را در زمينه هاي ديگر بكار گيرند. اما در عين حال قطع هاي ديگري هم وجود دارد كه از آنها استفاده مي كنند شامل 9.5 * 2.5 ، 6*5.5 ، 8*5، 5.5*3، … و حتي مي توان قطعهاي كوچكتري هم انتخاب كرد و اندازه هاي آنها را به دلخواه مشتري و طراح تغيير داد.

اگر شما به كارتي بزرگتر نياز داريد يا دولتي آن در اندازه 2*1.2،

3 اينچ تجربه كنيد. اين بيت ممكن است و به بالا و يا از كنار باز شود و يا هر دو طرف، شما مي توانيد خلاق باشيد بگونه اي كه عدم خلاقيت شما موجب نشود كه شخص ترغيب به پرتاب يا دور انداختن كارت شما شود.

اندازه حروف مي تواند موجب شود تمام حروف كاپيتال مورد قبول باشد يا نباشد. متن حروف كارت ويزيت مي تواند كوچك باشد و حروف تمام كاپيتال مورد پونت 12 چيز زائدي است و ديگر اينكه حروف بزرگتر ظاهري قوي و به يك نقطه كانوني تبديل مي شود كه عنصري مكمل را فرا مي خواند، در بالاي كارت ويزيت بايد به محل دستگير كارت توسط گيرنده كارت توجه كرد. به صورتي كه كارت در بين انگشتان گيرنده كارت قرار دارد. تمامي اطلاعات روي آن در يك نگاه قابل ديدن باشد. در حسن اطلاعات درون كارت ويزيت بايد قانوني و به شيوه اي مطلوب ارائه شود.

كارت ويزيت كارتي است كه به عنوان ويترين صاحب آن در اولين برخورد با مخاطب مورد استفاده قرار مي گيرد . مي تواند افقي يا عمودي طراحي شود اگر چه حالت افقي آن تركيب بندي را راحت تر مي كند ولي در هر حال اين موضوع و شكل نشانه و نيز حجم اطلاعات است كه جهت نهايي آن را براي طراح معين مي كند.

سربرگ :

سربرگ برگه ايست كه به منظور مكاتبه مورد استفاده ادارات، شركتها، مؤسسات و وزارتخانه ها و حتي اشخاص قرار مي گيرد. داراي دو قطع استاندارد A4 و A5 و معمولاً در جهت عمودي مي باشد اين ابعاد بدليل اقتصادي بودن و نداشتن ضايعات كاغذ مورد استقبال عمومي بوده و به تشخيص طراح براحتي قابل تغيير مي باشد. موارد نوشتاري و تصويري كه معمولاً در سه برگ مورد توجه قرار مي گيرد عبارتند از : آرم، تاريخ، شماره پيوست و نشاني صاحب سربرگ.

اگر چه ابعاد سربرگ قطع A5 50% كوچكتر از سربرگ A4 است ولي اين دليل براي كاهش 50% تمام عوامل تصويري و نوشتاري در طراحي آن نيست و طراح بايد مجدداً به صفحه آرايي و تعيين اندازه هاي مناسب اقدام كند.

نشانه يا حرف نشانه نبايد بيش از حد جلب توجه كند اما بايد در مكان ثابتي باشد زيرا معرف شركت يا اداره است يا نشانه مي تواند در وسط حاشيه سمت راست يا چپ يا به صورت عمودي در حاشيه كاغذ جاي گيرد طرح سربرگ بسته به تصوير سازمان مي تواند به صورت متقارن باشد.

به دليل آن كه نامه جواب و پاسخي را به همراه خواهد داشت ضروري است كه آدرس شماره تلفن فكس به طور كامل و واضح در سربرگ درج شود، بهتر است كه كدپستي و نيز كد تلفن هم در آدرس درج شود مكان قرارگيري اين اطلاعات بايد با مكان قرارگيري نشانه هماهنگ باشد. اگر نشانه در وسط كاغذ قرار دارد آدرس نيز بايد در زير آن قرار گيرد و اگر نشانه به صورت نامتقارن قرار گرفته است مكان قرارگيري آدرس مي تواند به حفظ توازن صفحه كمك كند.

اين كاغذ ابعاد مشخصي ندارد و معمولاً از فضاي حرده بر روي شيت اصلي كاغذ بدست مي آيد. در طراحي كاغذ يادداشت معمولاً بگونه اي عمل مي شود كه جنبه رسمي بودن آن از ميان برود. براي مثال در آوردن نشاني خودداري شده تنها به قيد يك تلفن يا وب سايت بسنده شود.

نكته لازم به ذكر است كه طراح گرافيك بعنوان اجرا كننده مجموعه محصولات فوق، موظف است مسير طراحي را به شيوه اي انجام دهد كه نهايتاً تمامي مجموعه داراي هويت تصويري يكسان و هماهنگ بوده و بعنوان يك خانواده ديده شوند. براي مثال چنانچه در سربرگ آرم را در بالاي صفحه قرار داده است و نوشتار را به صورت راست چين در پايين و وسط صفحه قرار داده است، همچنين شيوه تركيب بندي را در طراحي كارت ويزيت و پاكت نامه نيز اعمال كرد.

به خاطر بسپاريد پاكت و سرنامه مي بايست كي اوت پايه يكساني نظير كارت ويزيت تان داشته باشد. اين تمهيداتي حرفه اي با انتخاب ظاهر يكساني است. اگر امروز شما كارت ويزت به شخصي بدهيد و هفته آينده نامه اي براي او ارسال كنيد. شما تصوير كارت ويزيت خود را تقويت و ماندگار كرده ايد. هنگامي كه بند نامه اي در يك پاكت قوام با كارتي ارسال مي شود اين سه موضوع تجسمي وحدت پذير از سطح حرفه و خدمات شما را مي رساند. براي خلق تجسم يا حضوري وحدت پذير، بعضي از اوقات تغييراتي جزئي در لي اوت بر روي يكي از آثار مي تواند با شكلي متفاوت منطبق با آنها باشد. به عبارت  ديگر كارت ويزيت را طرحي نكنيد و از آن پرينت نگيريد تا زماني كه مطمئن شده ايد كه با آرايش يكساني با آثار هم خانواده كار خواهد شد.

پاكت نامه :

پاكت نامه جزء يكي از موارد اوراق اداري است كه معمولاً براي قرار دادن نام يا چك به كار مي رود، در روي پاكت نامه نام و آدرس آن مؤسسه ، كارخانه يا شركت و يا … وجود دارد جاي تمبر و در آخر در سمت راست، پايين پاكت نامه جاي آدرس گيرنده وجود دارد، ابعاد پاكت صحافي شده بر اساس تعيين مي شود، طول متناسب با عرض سربرگ به اضافه حد و يك سانتي متر است. در طراحي پاكت بايد توجه داشت تا حد ممكن از قرار دادن تصوير و بويژه نوشتار در پشت پاكت به قسمت بالا سمت راست اجتناب شود. زيرا اين محدوده در تمامي دنيا براي الصاق تمبر پيش بيني شده است و در صورت استفاده از سوي طرح به كاربرد پاكت لطمه وارد مي كند.

سبكهاي پاكت :

  1. تجاري : پاكت هاي تجاري پاكت هايي هستند كه براي ارتباطات تجاري استفاده مي شوند، نمادار و هوايي. اين پاكت ها با كاغذهاي تحرير و گرافت در تمام اندازه هاي استاندارد ساخته مي شود.
  2. دفترچه اي، بغل باز: پاكت هاي دفترچه اي، بغل باز براي فروش پستي مستقيم با از سال مطابقت تبليغاتي يا نشريات جنبه ي سهامداران شركت ها ايده آل است. شكاف هاي طرفين اين پاكت ها قبل از استفاده پوشيده و يكپارچه است. و به راحتي مي توان جلو و پشت آنها را چاپ كرد.
  3. آدرس نما: پاكت هاي آدرس نما اساساً براي اظهار نامه ها و صورتحساب ها استفاده مي شوند. پاكت هاي آدرس نما در وقت صرفه جويي كرده، از دوباره ماشين كردن يا نوشتن آدرس و نام و احتمال اشتباهات جلوگيري مي نمايند. پاكت هاي آدرس نما در تمام اندازه هاي كاغذها و سبك ها ساخته مي شوند.
  4. مربعي : پاكت هاي مربعي رسمي ترين پاكت هاي بغل باز با لبه برگردان بلند هستند كه به نام پاكت باروني يا اشرفي نيز معروفند. اين پاكت ها اغلب براي دعوت نامه ها، كارتهاي تبريك، اطلاعيه ها و مانند آنها استفاده مي شوند.
  5. خود چسب: پاكت هاي اداري چسب لاستيك خام روي لبه گردان هاي بالا و پايين هستند كه بدون رطوبت زدن به آن، وقتي لبه ها برگشته و روي هم قرار گيرند. فوراً به هم مي چسبند. استفاده از اين پاكت ها در معاملات، صرفه جويي در وقت است.
  6. عريض: پاكت هاي عريض براي پست كردن كاتالوگ ها، گزارش ها، دفترچه ها و مجلات به كار مي رود. درهاي وسيع و چسب زياد لبه برگردان آنها، حداكثر حراست از محموله را در وضعيت هاي فشار و دست به دست شدن تضمين مي نمايند.
  7. قابل انبساط : پاكتهاي قابل انبساط براي مكاتبات حجيم و دسته بندي و فروش استفاده مي شوند.

پوستر:

در اواخرقرن نوزدهم ميلادي بر اثر تحولات مصور سازي و پيوند نزديكي كه بين نقاشي و چاپ برقرار شده بود پديده تازه اي موسوم به پوستر يا آفيش يا پلاكارد بوجود آمد. پوستر به عنوان نوعي طرح گرافيكي به مقوله نمايش و تبليغ تعلق دارد كه در آن بايد تصوير و كلمات به شكل مختصر مرتبط با يك مفهوم واحد و به يادماندني باشند.

پيش از چاپ سنگي پوسترها مانند كتاب به روش چاپ برجسته و با هر جوهر مشكلي و گاه با قالب هاي چوبي چاپ مي شوند. با گذشت چندين دهه از تاريخ ظهور عكاسي اين امكان وجود نداشت كه عكس را در ابعاد بزرگ و با شماره انبوه تكثير كنند در اين دوره معمولاً نقاشان طرح هاي پوستر را نقاشي مي كردند تصوير بصورت دستي بر سطح مسنويي لوح چاپ منتقل مي شد اين روش تا بعد از جنگ جهاني هم رواج داشت.

پوسترهاي نمايشي اولين نمونه از آگهي هاي ديواري بودند كه ضمن تحول اصول و قواعد پوسترسازي را پي ريزي كردند اين آگهي ها مربوط به تماشاخانه هاي متعددي بود كه در اروپا وجود نداشت پوسترها مصور آن روز علاوه بر تبليغ در مورد تماشاخانه ها مغازه ها و حراج ها و وسايل حمل و نقل در عرصه تبليغ كتاب نيز رواج داشت اين پوسترها در آن زمان فقط به رنگ سياه چاپ مي شد در حوزه هنر پوستر دهه آخر قرن نوزدهم آثار تولوزلوترك بيش از ديگران مي درخشيد پوستر رنگي مصور با نام ژول شره هنرمند فرانسوي آغاز مي شود.

هنرمندان پوستر اين دوره آزادي زيبايي شناختي و جسارت خلاقانه اي را به نمايش گذاشته كه با اولين تجليات اختراعات فن آورانه در توليد و تكثير آثار گرافيكي همراه شد. ليتوگرافي در اواخر سده نوزدهم به هنرمند امكان داد با سطوح بزرگ يكدست را چاپ كند و از رنگ بهره برد و به طراح امكان داد تا حروف نگاري خاص خود را انجام دهد اين كنترل بر چاپ آغاز طراحي گرافيك بود بعدها فن آوري هاي عكاسي و رايانه اي در توليد و تكثير تصوير و متن نقشي اساسي يافتند.

رايج ترين شيوه چاپ تا دهه 1960 به روش لتريرس بود (نوعي چاپ برجسته از قالب هاي فلزي فتوگراوور و حروف).

در دهه 1970 و 1980 نسل جديدي از طراحان شروع به استفاده ها قابليت هاي رايانه كردند طراحان گرافيك يكصد سال پس از آنكه هنرمندان رسانه جديد ليتوگرافي را به خدمت خود در آوردند فن آوري هاي نوين را براي تحت كنترل در آوردن توليد متن و تصوير بكار بردند.

همانطور كه چاپ و مطبوعات يكباره در ايران رواج يافت. اشكال مختلف پوستر نيز به طور ناگهاني ظاهر و براي مقاصد مختلف مورد استفاده قرار گرفت اولين پوسترهاي چاپ شده در ايران مصور نبوده و غالباً شامل اطلاعيه هاي دولتي و غير دولتي بود كه در معابر و مجامع عمومي نصب مي شد اين آگهي ها از هر نوع عناصر بصري جالب تهي بودند در سي و چند سال گذشته همراه با گسترش امكانات چاپ و آموزش هنر گرافيك در مدارس هنري هنر پوستر جاي خاص خود را در ايران پيدا كرد.

توسعه تبليغات براي كالاها و موسسات توليد و خدماتي و غيره موجب رواج پوسترهاي تجاري شد و به موازات آن پوسترها فرهنگي و هنري نيز رواج يافت.

اكنون پوسترها متنوع كه حاوي پيام هاي مذهبي و سياسي و فرهنگي مي باشد سراسر شهر را پوشانده است پوستر بدليل استفاده از عناصر بصري نقش مهمي در القاي پيام دارد اين عناصر بصري يا كادربندي و تركيب بندي مناسب عناصر موضوع و استفاده از نشانه ها و علائم ساده تصويري قابليت انتقال سريع بري به آن مي دهد.

پوسترها قديميترين وسيله تبليغات گرافيكي مي باشد برخي از سرشناس ترين هنرمندان اين قرن از جمله لوترلوك و پيكاسو پوسترها را براي تئاترها، باله ها، كالري هاي هنري و جريانهاي سياسي خلق  كرده اند هنر طراحي پوستر بسيار گويا و پر معني است و پوسترها را به سلاح هاي قدرتمند اجتماعي و سياسي و در مسير حال آثار هنري تبديل مي سازد.

پوستر نامي انگليسي براي آگهي هاي ديواري است به اين نوع آگهي ها كه عموماً بر روي ديوار نصب مي شود در زبان فارسي (اعلان) مي گويند «آفيش» نام فرانسوي و «پلاكات» نام آلماني آن است. از پوستر عموماً براي اطلاع رساني استفاده مي شود كه مي تواند داراي هر موضوعي باشد يكي از موضوعهايي كه به صورت پوستر بر روي ديوارها ديده مي شود پوسترهاي تبليغاتي عموماً با رنگهاي ساده و جذاب و تيترهاي جذب كننده و تصاويري كه مخاطب را به تماشا ترغيب مي كند چاپ مي شود اندازه و قطع پوستر معمولاً بر اساس فهرايبي از كاغذ و مقوا كه در كارخانه ها توليد مي شود به چاپ مي رسد رايج ترين اندازه پوستر 50*70 سانتي متر است پوستر به قطع هاي 100*60، 70*60، 90*45، 35*50سانتي متري نيز چاپ مي شود گاهي نيز ديده مي شود كه پوستري با ابعاد 50*50 يا 70*70 سانتي متر چاپ شده است در اين صورت بخشي از كاغذ مستطيل شكل بالا استفاده  مي ماند لذا چاپ پوسترهاي با ابعاد مربع شكل مقرون به صرفه نيست مگر آنكه همزمان بر روي باريكه آن چيزي ديگر چاپ و سپس برش خورده و جداگانه مصرف شود رنگي بودن و نبودن و يا چاپ پوستر با رنگهاي محدودتر بستگي به موضوع و بودجه تبليغاتي موسسه توليد و يا عرضه كننده كالا دارد پوستر را مي توان در يك رنگ، دو رنگ، سه رنگ، چهار رنگ و بيشتر چاپ كرد گاهي براي زياد شدن جلوه پوستر و حفظ آن از آسيب هاي جوي روي آن را يكبار (ورني) چاپ مي كنند كه ماده اي بي رنگ و شفاف كننده است (يووي) ماده ديگري است كه ضخامت و شفافيت آن از ورني بيشتر و براق تر ست كه در پوسترهاي كاملاً لوكس از آن استفاده مي شود «يوآر» نيز از همين قبيل است و از اين موارد نوع مات آن نيز وجود دارد كه بر روي بعضي از آثار لوكس چاپ مي شود.

مهمترين چيزهايي كه در پوستر به چشم مي خورد تصوير و تيتر يا عنوان آن است از تصوير براي جذب مخاطب و از تيتر براي معرفي موضوع پوستر استفاده مي شود تركيب تصوير تيتر و ديگر عوامل تشكيل دهنده يك پوستر در شكلي مناسب از جذب و تأثيرگذاري بيشترين برخوردار خواهد شد به كارگيري صحيح عناصر تشكيل دهنده پوستر و شناخت روان شناسي رنگها مي توان اثرگذاري و كارآيي پوستر را بيشتر كند.

علاوه بر آگاهي هاي فوق و داشتن مهارت براي طراحي پوستر نكات ديگري كه در طراحي يك پوستر موفق موثر هستند عبارتند از شناخت و تسلط بر فرهنگ محيط وقتي طراح با فرهنگ و روحيه جامعه آشنايي عميق داشته باشد به آساني مي تواند بهترين بيان و ارتباط با تماشاچي برقرار كندالبته به طور طبيعي هركس زير نفوذ تأثير فرهنگ جاري جامعه قرار دارد و همراه جريانات و جذر و مدهاي آن حركت مي كند اما منظور در اينجا آشنايي عميق و كيفي آن است اين گونه آشنايي سبب مي شود كه اثر طراح خام و قشري نباشد يا هر روز تحت تأثير جذر و مدها قرار نگيرند بلكه برعكس بتواند از آنها بازتاب درستي ارائه دهد.

مطالعه دقيق موضوع پوستر و شناخت عوامل كه مي تواند در طراحي و تشكيل يك پوستر مفيد و موثر باشد تيتر تصوير نشان فرم و رنگ عناصر اصلي يك پوستر هستند نكته قابل توجه آن است كه در طراحي پوستر نيز همانند صفحه آرايي مي توانيم با طراحي و ترسيم يك گريه و تنظيم عناصر پوستر بر روي آن كاري منسجم تهيه كنيم.

در طراحي پوستر علاوه بر طراح وگرافيست ممكن است افراد ديگري نيز همكاري داشته باشند عكاس خوشنويس و مدير هنري و سفارش دهنده كه معمولاً در شكل گيري بعضي از پوسترها نقش دارند آشنايي طراح با موضوع مورد تبليغ روانشناس اجتماعي و اينكه چه گروهي و در چه سطحي از فرهنگ مخاطب پوستر هستند مي تواند در طراحي پوستري مناسب او را ياري دهند. شناخت رنگها و تأثير هر كدام از آنها بر روي مخاطب نيز در كيفيت پوستر موثر است پوسترها يكي از نمونه هاي تبليغاتي در فضاي باز به شمار مي روند و بايد در طراحي آن به نوعي بر روي احساسات مخاطب نسبت به اين وسيله تبليغاتي براي ارائه طراحي مطلوب حساسيت بالايي نشان داد طراحي پوسترهايي موفقتر به شمار مي روند كه بتوانند محصول و يا موضوع مورد تبليغ خود را به طور خلاصه وكامل معرفي نمايند و طرح ها و تصاوير با زاويه و ديدهاي مناسب تهيه نمايند پوستر در انواع سايزهاي مختلف براي مصارف و دكوراسيون نمايشگاهي و تبليغات براي فضاهاي داخلي و خارج سالن و چاپ روي كاغذهاي مخصوص و فلكس جهت بيلبورد و تابلوهاي فلكسي.

به كارگيري صحيح عناصر تشكيل دهنده پوستر و شناخت روان شناسي رنگها مي تواند اثرگذاري وكارآيي پوستر را بيشتر كند نكته مهم ديگري كه مي توان درباره پوستر بيان كرد نصب آن بر روي ديوار است اندازه پوستر حد فاصل عبور و مرور آدمها نسبت به پوستر و يا سادگي وضعيت ديواري كه پوستر بر روي آن نصب مي شود در تأثيرگذاري آن مهم است علاوه بر آگاهي هاي فوق و داشتن مهارت براي طراحي پوستر نكات ديگري كه در طراحي يك پوستر موثر هستند عبارتند از ‌«شناخت و تسلط بر فرهنگ محيط وقتي طراح با فراهنگ و روحيه جامعه آشنايي عميق داشته باشد به اساني مي تواند بهترين بيان و ارتباط با تماشاچي برقرار كند.»

هنر گرافيك آيينه شفافي از مسائل جاري و فرهنگي است و همه لحظات و زير و بم هاي روحي و فكري جامعه را ثبت و منعكس مي كند پوستر يكي از مهمترين اسناد تصويري زمانه خويش است بنابراين طراح بايد با تيزهوشي و پربازي ذهني جمع بندي هاي درست و دقيقي در اين اسناد ارائه دهد اثر طراح بايد حافظ و نمايشگر معيارهاي صحيح فن و هنر و ممزوج با ميراثهاي فرهنگي و ملي باشد تا بتواند خواست تماشاچي را كه هميشه خواستار آموزشي سودمند از تجربه هاي زمانه است جواب دهد نبايد اشتباه كرد كه هدف از تذكر اين نكات محدود كردن و مسدود كردن نوجوئي هاي طراح است بلكه منظور نشان دادن بستر سيل خروشان خلاقيت اوست تجربه طراح اگر توام با خلاقيت نباشد اثر او بي روح در مي آيد زنده بودن اثر بستگي به جستجوها و نوگرايي هاي فني حرفه اي و هنري دارد اما جستجو و نوگرايي بايد بر پايه سنت باشد در غير اين صورت طراح خود را اغوا كرده و به بن بست كشانيده است سنت سرمايه عظيم دستمايه و تجربيات اساتيد ماست و جستجوهاي هنرمندانه پي جويي فضاهاي جديد براي نمايش بهره وري ها بخشي از اين سرمايه است البته و به طور طبيعي هرچيز تازه به اساني طراح جستجوگر را تحت تأثير قرار مي دهد و برخورداري از سرمايه عظيم سنت سبب مي شود تا طراح آسيب پذيرتر با فضاها و عوامل جديد روبرو شده و بتواند برداشتهاي ناب و مفيد از آنها بكند.

به عنوان مثال :

مفهوم پوستر از اولين كنفرانس برگذار شده در سال 1644 قديمي تر است در متون تخصصي به پوستر اعتراضي بر ضد پاپ در سال 1523 به عنوان اولين پوستر اشاره شده است در حقيقت با پوستر جنبش اصلاح طلبي در آلمان شكل هنر جديدي را ايجاد كرده بود كشيش «لوكاس كراناخ» پوسترهاي متعددي را براي نوشته هاي «مارتين لوتر» از مشهورترين آنها با نام پاپ اعظم آن چنان كه در جهنم نشسته است در سال 1523 تا تفسير دو قيافه افسرده از پاپ استسل از رم و مونكالك افري برگ كه در مينس پيدا شدند پديد آورد از دايره المعارف ها و واژگان تخصصي در رشته تاريخ هنر اين تعريف براي مفهوم پوستر استنباط مي شود يك پوستر گزينشي آزاد و اغلب طرح هنري مزيني است كه به عنوان ابزاري براي بيان مفهومي روي يك سطح عمودي در شمارگان انبوه منتشر شود همزمان با جنبش «هنر پاپ» در دهه پنجاه ميلادي آمريكا به ويژه در بافت جنبش صلح طلبانه پوستر منسوت به نسل جوان بوده است پوستر مفهومي بسيار رايج از بيان هنري است كه ابزاري را براي انعكاس موضوع هاي فرهنگي و سياسي معاصر تقدير از شخصيت هاي پيشرو تاريخ كاريكاتور طنز يا تنها يك عكس زيبا فراهم مي كند پوسترها در موارد زيادي براي تزيين اتاق و اغلب به عنوان اسباب داخلي در كانون هاي جوانان به كار مي روند پوسترها هنر آزاد در قالب يك پلاكارد هستند.

مفهوم پوستر تا اندازه اي محدودتر براي شكل جديدي از ارتباط علمي در بخش پوستر به كار گرفته خواهد شد «پوستر كنفرانس» به عنوان ابزاري براي ارتباط بيان نمايشي حقايق و ايده ها با استفاده از شكل ها ارقام نمودارها عكس ها خلاصه ها و ديگر «عناصر تزئيني» روي يك سطح صاف و عمودي است. مرحله نهايي هر كار تحقيقاتي ارائه آن مي باشد كه عدم توجه كافي به آن موجب مي شود ارزش هاي كار تحقيقاتي مشخص نشود يكي از روشهاي ارائه نتايج كارهاي تحقيقاتي ساختن پوستر است كه در بسياري از سمينارها جزئي روشهاي اصلي ارائه به شمار مي رود.

پوستر خوب پوستري است كه : توجه خواننده را جلب كند اطلاعات را به طور خلاصه ارائه كند خوانندگان را به بحث درباره موضوعات تشويق كند. پوستر رفته رفته به يك روش مورد علاقه براي ارائه مطالب در سمينارها تبديل مي شود همواره به خاطر داشته باشيد كه مردم با استفاده از ظاهر پوستر شما درباره پروژه و حتي هوش شما قضاوت خواهند كرد اين قضاوت هاي هرچند نادرست در هر صورت اثر خود را به صورت پايدار خواهند گذاشت بنابراين همواره بايد در ساختن پوستر دقت مبذول داريد ساخت پوستر تلفيقي از اطلاعات علمي و سليقه هنري است و در همين ابتدا بايد اشاره كرد كه براي اين كار بايد وقت كافي در نظر بگيريد.

مراحل ساخت پوستر : به طور كلي ساخت يك پوستر 4 مرحله دارد .

مطالب مرتبط
1 از 218
  • انتخاب هدف براي پوستر است در واقع بايد از خود پرسيد كه انتظار داريد خوانندگان پس از ديدن پوستر شما چه پيامي را دريافت كنند اين مرحله مي تواند راه را براي انجام عمليات بعدي باز كند.
  • تصميم گيري در مورد محتويات و ساختار پوستر است در اين مرحله اين سوال مطرح مي شود كه پوستر ما درباره چيست؟ همچنين بايد عنوانها و زير عنوانهاي مرتباط با موضوع معين گردند تا بعداً به توان درباره اهميت هر كدام از اين اطلاعات موضوعات و انتخاب آنها تصميم گيري كرد.
  • جمع آوري اطلاعات لازم براي پوستر است اين اطلاعات شامل عكس ها اطلاعات آماري مثالها و تصاوير گرافيكي ديگر هستند هر كدام از موارد ذكر شده براي ارائه نوع خاصي از اطلاعات كاربرد دارند همچنين استفاده از مثالها در تصميم بهتر مطالب بسيار مفيد است.
  • در تهيه پوستر پيدا كردن شيوه مناسب براي كنار هم قرار دادن اطلاعات است.

همواره به خاطر داشته باشيد كه مردم ابتدا به صورت گذرا از كنار پوستر شما رد مي شوند و فقط به عنوان پوستر و عكس هاي آن نگاه مي كنند سپس در صورتي كه توجهشان جلب شود به مطالعه بقيه مطالب پوستري مي پردازد باز هم به خاطر داشته باشيد كه شما تصاوير را به خاطر افزودن اطلاعات و نه به خاطر پ ر كردن فضاي پوستر استفاده مي كنيد.

2 روش معمولي براي تهيه نهايي پوستر وجود دارد :

1- طراحي پوستر با استفاه از نرم افزارهاي كامپيوتر و پرينت گرفتن آن بر روي يك قطعه كاغذ با مقوا به صورت يكپارچه از نرم افزارهاي فتوشاپ، كرل، pagemaker و … مي توان براي اين منظور استفاده كرد.

2- پرينت قسمت هاي مختلف پوستر بر روي كاغذهاي مختلف و چسباندن آنها بر روي يك قطعه كاغذ يا مقوا با ابعاد پوستر مورد نظر.

در روش اول پوستر ظاهر يكپارچه و يكدستي پيدا مي كند كه نصب آن آسان است در حالي كه در روش دوم امكان حمل و نقل پوستر به محل برگزاري جلسه پوستر راحت تر است ضمناً پوستر با اين روش هزينه كمتري نيز دارد.

هر دو روش مذكور كاربردي هستند اما در هر صورت نكات زير را رعايت كنيد:

پس زمينه : پس زمينه شايد مهمترين عنصري باشد كه توجه بيننده را از دو جلب مي كند انتخاب رنگ پس زمينه و رنگ مكمل بستگي به سليقه فرد سازنده پوستر دارد اما رنگهاي ملايم طبق توافق عمومي از جمله بهترين رنگها براي پس زمينه هستند چرا كه مي توان ساعتها بدون اذيت شدن چشم آنها را تماشا كرد ضمن اينكه بهترين كنتراست براي متن گرافيك و عكس ها را فراهم مي كنند.

 همواره بايد دانست كه : استعداد هنري نمي تواند جانشين محتواي پوستر گردد هرچه زمان مفيد بيشتري براي پوستر صرف شود پوستر جالب تر خواهد شد.

استفاده از رنگ : براي يكدست كردن پوستر خود از پس زمينه رنگي استفاده كنيد.

تصاوير : موفقيت يك پوستر مستقيماً با تصاوير و جداول آن مرتبط است طرحهاي گويا بايد در پوستر آورده شوند.

حداقل مطالب گرافيكي بايد مكمل مطالب متن باشند (تصاوير نبايد فقط جا پركن باشند بلكه بايد بر اطلاعات بيفزاييد)

از بزرگ و كوچك كردن اجزا پوستر مي توان براي تأكيد و تمايز آنها استفاده كرد مطالب گرافيكي بايد حداقل از فاصله 3-2 متري قابل مشاهده باشند.

بخش پوستر جزئي از كنفرانس هايي است كه به طور معمول برگزار مي شوند كنفرانس ها از مزاياي پوستر براي «طرح تزئيني (design decorative)  و ارائه گوياي ايده ها و مقاصد استفاده مي كنند هدف از يك بخش پوستر كاستن از سخنراني ها به نفع بحث و گفت و گوهاي تخصصي زنده است مزاياي بخش پوستر در كنفرانس ها اين موارد را در بردارد:

  • آماده سازي و اجراي آنها نسبت به كنفرانس هاي معمول با سهولت بيشتري صورت مي گيرد.
  • موضوعات پذيرش بيشتري مي يابند.
  • افراد با فهم دانش با آهنگ و سرعت فردي و داشتن ارتباط عميق تر و بنابراين مكرر با مواد بيشتر و بهتر ياد مي گيرند.
  • افراد مي توانند محتوا را به سرعت درك كنند و بر اساس اطلاعات پايه و اساسي تر تصميم بگيرند.
  • انتقال سريع اطلاعات بهتر ممكن است.
  • زمان بيشتري براي گفت و گوي وجود دارد.
  • سوالات ملموس بيشتري پرسيده مي شوند.
  • افراد مي توانند درباره جزئيات تجربي و ديگر موارد نيز بحث كنند.
  • نويسنده مي تواند بر تعداد شنوندگان و بينندگان كمتري متمركز شود.

10-هزينه ها در سطح معقول تي نگه داشته مي شوند.

جنبه هاي زير مربوط به گام هاي آغازين برنامه ريزي است:

  1. تعيين تعداد پوسترهاي كنفرانس بر اساس تناسب موضوع ها ئ فضاي موجود
  2. تركيب پوسترهاي كنفرانس با برنامه سخنراني و تعيين مدت بخش پوستر
  3. اختصاص فضاهايي براي بخش پوستر (سالن هايي با سطوح وسيع كه به آساني قابل مشاهده باشند بر اتاق هاي كوچك با امكان ديد ترجيح مي دهند) آكوستيك نور و تهويه اين فضاها بايد در نظر گرفته شوند در مورد سرسراها و سالنها ساخت الگوي آمد و شد بر اساس مدل جريان عبور و مرور ممكن است.
  4. ارسال به موقع دستور عمل براي آماده سازي و طراحي پوسترهاي كنفرانس و همچنين راهنما براي شركت كنندگان

براي اداره بخش پوستر بايد نكات زير را رعايت كرد

  1. ترتيب منظم و به آساني قابل مشاهده براي اتاق ها و محل ايستادن افراد
  2. حضور دستيار پوستر كه بايد مسول اداره روان بخش ها و مدت مشاهده پوستر باشد.

دستور عمل آماده سازي و طراحي پوسترهاي كنفرانس

  • پوسترهاي كنفرانس بايد در برنامه رسمي كنفرانس خاطر نشان شوند چكيده يا خلاصه هاي برنامه ريزي شده بايد بر اساس موضوع مرتب در جلسات يا سخنراني هاي مناسب معرفي و همراه با ديگر مقاله هايي معمول در يك مجموعه چكيده مقاله هاي كنفرانس منتشر شوند اگر اصل پوسترهاي كنفرانس تنها شكل انتشار آنها باشد شمول آنها در انتشارات كنفرانس ممكن نيست در اين مورد پوسترها بايد به كتابخانه مربوط به عنوان نسخه واسپاري تحويل داده شوند تا در هنگام تقاضا قابل بازديد و مشاهده باشند.

اگر پوستر كنفرانس به شكل مقاله مجله يا مقاله مجله يا مقاله اي در يك كتاب بازنويسي شده باشد تنها براي نمايش در مدت كنفرانس استفاده مي شود و ذكر آن در مراجع كتابشناختي لازم نيست.

  • مكاني كه در آن مي توان پوسترها كنفرانس را يافت و زماني كه معرفي آنها و بحث درباره شان صورت مي گيرد بايد دقيقاً تعيين و در برنامه كنفرانس فهرست شوند پوسترها در طول برگزاري كنفرانس در اين محل به منظور اطلاع رساني باقي خواهند ماند.
  • ساختار پوستر كنفرانس براي جلسه هاي گوناگون بايد ثابت و يكنواخت باشد بنابراين پوسترهاي كنفرانس بايد حداكثر تا روز باز شدن كنفرانس به «دستيار پوستر (assistant poster)» در نظر گرفته شده از طرف رئيس جلسه يا كنفرانس تحويل شده باشند دستيار پوستر مسئول آماده سازي و اجراي بخش پوستر است.
  • با هدف ارائه يكنواخت و نظم و ترتيبي كه امكان برداشت كلي را از پوستر به اساني فراهم كند. دستور عمل هاي سازماني زير بايد توسط همه نويسندگان رعايت شوند:

1.4- تابلوهاي پوستر در يك اندازه ثابت و يكنواخت براي پوسترهاي كنفرانس به هر نويسنده اختصاص داده خواهد شد.

2.4- سطح پوستر 1*1 متر است كه هنگامي كه قات يا سوار شد بايد در ارتفاع 6/0 متري از زمين آويزان شود.

3.4 – در بالاي تابلو پوستر بايد فضايي به اندازه 12/0*1 متر براي شماره عنوان و نام نويسنده پوستر خالي نگه داشته شود (2 مورد آخر را خود نويسنده با حروفي به ارتفاع 25 ميليمتر و باقي كه به سادگي قابل خواندن باشد اضافه مي كند)

4.4- پوستر بايد تركيب معني داري كه از تصاوير ديداري (عكس، نمودارها، نقاشي ها، گرافيك ها و غيره) و متن با «تضاد (contrast)» سياه و سفيد واضحي باشد.

5.4- «تصاوير ديداري (inages visual) » بايد از قبل آماده شوند و از فاصله 1.5 متري قابل تشخيص باشند اين تشخيص از اندازه نوشته ها و تصاوير ضخامت حروف و خطوط نوع حرف گذاري تركيب رنگ ها فاصله پوستر با بيننده ترتيب اطلاعات روي پوستر و نور تأثير مي پذيرد.

6.4- در پوستر بايد از متن كمتري استفاده شود متن بايد به صورت تايپي تهيه شود و در صورت لزوم با مواد دست نويس با حروف مناسب و تيره حداقل به اندازه 10 ميلي متر تقويت شود.

7.4 – از مقواي محكم نبايد به عنوان سطح زيرين عكس ها يا متون استفاده شود چون چسباندن اين مواد به تابلواست.

8.4-  روي تابلوي پوستر چيزي كشيده شود براي توضيح بيشتر بايد يك تخته سياه تخته سفيد يا فليپ چارت براي هر بخش پوستر وجود داشده باشد از نكاتي كه اشاره شد مي توان نتيجه گرفت كه تنها دو روش براي ارائه پوستر كنفرانس وجود دارند:

1- تماماً به صورت يك تكه در اندازه 1*1 متر و از پيش آماده شده با تكنيك هاي عكاسي و چاپ

2- با متصل كردن قسمت هاي جداگانه پوستر بر يك سطح 1*1 متر با استفاده از نوار چسب يا پونز به شكل يك واحد منسجم.

دستور عمل فهرست نويسي پوسترهاي كنفرانس

پوستر كنفرانس بايد شامل اطلاعات زير باشد:

    • عنوان با يا بدون قسمت هاي افزوده
    • نويسنده يا نويسندگان
    • اسم كنفرانس شامل محل و سالن كنفرانس
    • شماره گذاري در داخل بخش پوستر

كتابداران بايد اين موارد را اضافه كنند:

    • اندازه دقيق پوستر كنفرانس را
    • ارجاعات به جزئيات پوستر كنفرانس را مانند تعداد نمودارها طول متن به خط و تعداد منابع و ماخذ
    • اين كه آيا اطلاعات افزوده اي چون كتابشناسي ها بروشورهاي شركت نمونه ها و نمودارهاي مجزا از پوستر توزيع شده اند يا خير و ويژگي هاي متمايز آنها و جايي كه ممكن است قرار داده شده باشند.

پوستر : رنگ سرمه اي نشان دهنده آرامش كامل است از عمق و كمال چشمگيري برخوردار است رنگ سرمه اي سنگين و پر ابهت است و در تبليغات براي نمايش محصولات گران بها معمولاً از اين رنگ استفاده مي شود رنگ خاكستري خنثي است خط شكسته خطي انتقال حس هيجان به مخاطب است رنگ خردلي گرم و براي جلب توجه مشتري مي باشد.

نام شركت و آرم نوشته مي تواند يك شعار تبليغاتي داشته باشد

اندازه مورد نظر 50*70 است.

كاتالوگ : كاتالوگ نيز همانند برشور در قطعه هاي مختلف چاپ مي شود و عمدتا در اختيار خريداران اجناس و كالاها و يا فراورده هاي خوراكي و يا متقاضيان خدمات قرار مي گيرند تا از آن طريق و به سهولت مشخصات جنس و قيمت آن را دريابند و نسبت به خريد و يا سفارش خريد آن  اقدام نمايند و يا به شاغل و خدمات هستند عرضه مي شوند و بعضي ديگر همراه با تصوير و در شكلي نفيس ارائه مي گردند. گاهي نيز موسسه و يا نهادي تبليغاتي ليست اجناس و كالاهاي چند شركت توليدي و خدماتي را در يك كاتالوگ دسته بندي كرده و به چاپ مي رساند از جمله اين كاتالوگ ها مي توان كاتالوگ دسته بندي كاتالوگ نمايشگاههاي كالاهاي تجاري و امثال اينها را نام برد. كاتالوگ ممكن است گاهي بزرگ و حجيم و گاهي كوچك و كم ورق باشد.

نقش بروشور و كاتالوگ در جوامع  هدف اصلي هر بروشور و كتاتالوگ دادن آگاهي هاي لازم و ضروري به مخاطبان بروشور و كاتالوگ مي باشد اگر چه جنبه هاي معرفي و شرح موضوعها فعاليتها و كالاها مسئله اصلي بروشور و كاتالوگ هست لكن جنبه هاي تبليغي آنها نيز مورد توجه مي باشد معمولاً معرفي و تبليغ دو موضوع توامان هستند كه آگاهي هايي نيز براي مخاطبان دارند زياد شدن اطلاعات مخاطبان از موضوع هاي مطرح شده در بروشور و كاتالوگ چه در خصوص مسايل اجتماعي، سياسي، اقتصادي ، تجاري و يا هر مسئله ديگر مي تواند مردم را در بعضي تصميم گيريها مصم تر كرده و براي آنها و يا اشنايي با احزاب نهادها جمعيت ها و فعاليت آنها ميزان نحولات اجتماعي سياسي تكنولوژيكي و نوع زندگي را بر ما مكشوف مي كند و انجام فعاليتها و تصميم را سرعت مي بخشد. محتواي بروشورها و كاتالوگها مي تواند بيانگر سطح بينش مردم طرز معيشت و آگاهيهاي  آنها باشد و ميزان پيشرفتهايشان را نشان بدهد اگر چه بين مجله و روزنامه و بروشور و كاتالوگ تفاوتهاي بسياري هست و لكن هر بروشور و كاتالوگ مي تواند از جهت اطلاع رساني تا حدودي نقش مجله و روزنامه را ايفا كند در هر حال يك بروشور و كاتالوگ نيز رسانه و مطبوعاتي هستند كه همانند مجله روزنامه و يا كتاب بر روي كاغذ چاپ مي شوند و شباهت هاي زيادي نيز با هم دارند اغلب در صفحه آرايي وآرايش تصاوير و مطالب و نوشتن نيترهاي جذاب در آنها تلاش و كوشش مضاعف به عمل مي آيند و معمولاً نيز از كاغذ و مقواي مرغوب و چاپ نفيس در توليد آنها بهره گيري مي شود چرا كه كاتالوگ و بروشور از جنبه تبليغي بالايي چه به لحاظ فرهنگي سياسي و يا اقتصادي دارد.

در اوضاع و احوال كنوني موفقيت سازمانها نهادها اعم از ادارات كارخانه ها مراكز صنعتي و توليدي و يا نهادهاي علمي و اقتصادي بيش از پيش به روش بهره برداري آن تشكيلات از اطلاعات وابسته است جمع آوري به موقع اطلاعات و توزيع مناسب و به هنگام آن در بين مردم يكي از مهمترين عوامل توفيق مي باشد برقراري ارتباط صحيح بين توليد كننده و مصرف كننده و انتخاب مناسب از طريق اطلاع رساني ميسر ميشود و كاتالوگ مي تواند تأثير بسيار زيادي در انتخاب تغيير سليقه و يافتن راه جديد براي دستيابي به يك كالا گزينش يك مسير و پيدا كردن يك منبع اطلاعاتي داشته باشد مثال :

  • بروشور معرفي رشته هاي تحصيلي در آموزش و پرورش و آموزش عالي كه معمولاً حاوي اطلاعاتي در خصوص رشته هاي تحصيلي واحدهاي درسي مكان و موقعيت آموزش وسعت و ارتباطات بين المللي واحد آموزشي و… ميباشد ميتواند علاقمندان به تحصيل را به سادگي براي انتخاب رشته درسي مورد نظرشان راهنماي و هدايت كند.
  • بروشور و كاتالوگ معرفي نشريات يك انتشاراتي مي تواند مخاطبان را براي دستيابي به كتاب و نشريه مورد علاقه شان كمك كند.
  • انواع كاتالوگها حاوي اطلاعات از قبيل اجناس قيمت اندازه رنگ و ديگر ويژگيهاي مورد نياز مخاطبان را درج مي كنند و ليست كامل توليدات خود را نيز در خود جاي مي دهند تا مشتريان بتوانند در اسرع وقت لوازم مورد نياز خود را بيابند و به راحتي نسبت به تهيه و يا خريد آن اقدام كنند.

صفحه آرايي بروشور و كاتالوگ : بروشور و كاتالوگ نيز همچون ديگر مكتوبات چاپي با شيوه هاي مرسوم صفحه آرايي و تنظيم مي شود تمامي نكات و روشهاي گرافيكي كه مي تواند يك اثر چاپي را تشكيل منظم خوانا و جذاب كند در بروشور و كاتالوگ نيز كاربرد دارد تهيه گردد مناسب طراحي جلد به كارگيري حروف متناسب با موضوع و مخاطب و بهره برداري شكلها تصويرها و نيز خطوط مختلف و رعايت قطع از ويژگيهاي صفحه آرايي آنها مي باشد در صفحه آرايي بعضي از بروشورها و كاتالوگها يك تفاوت عمده وجود دارد و آن اينكه تعداد ستونهاي كاتالوگ بيشتر از بروشور مي باشد اين وجه تمايز به دليل اختلاف كاربردهاي آنها مي باشد ابعاد صفحات بروشور و كاتالوگ نيز همانند كتاب عموماً مطابق اندازه هاي طلايي و يا بسيار نزديك به آن تعيين مي شود مي دانيم كه مربع يك شكل هندسي چهار ضلعي و منظم است و چهار گوش آن هر كدام داراي زاويه 90 درجه است اگر قطر اين مربع شاخص را رسم كرده و قوسي به مركز D و به شعاع DB رسم كنيم امتداد خط DC را در نقطه اي به نام C قطع مي كند حالا با كشيدن يك خط عمود از نقطه C و نيز امتدادن دادن خط AB تا نقطه B مستطيل ABCB به دست مي آيد كه مستطيل طلايي نام دارد طراحان در صفحه آرايي غير از رعايت اندازه كاغذ و قطع مورد نياز بعضاً از نسبتهاي طلايي غير رسمي نيز مدد گرفته و با تنظيم فضاي متن تصوير سر صفحه ها و ديگر نشانه هاي بصري به آرايش صفحه مبادرت مي ورزند و سعي مي كنند كه صفحه آرايي آنها به تناسب وحيه موضوع انجام شود در اين حالت هنرمندان سعي در زيباسازي بصري صفحات دارند كه خواه ناخواه تناسبات طلايي به گونه اي فطري در كارشان ظهور پيدا مي كند.

آشنايي با گريد (پايه كار) بروشور و كاتالوگ: بروشور و كاتالوگ نيز همچون ديگر كارهاي چاپي بي نياز به يك كرسي بندي چهارچوب و يا پايه كار دارد كه به آن گريه مي گويند گريه بروشور و كاتالوگ بيشترين شباهت را با گريه كتاب و مجل دارد.

روش ترسيم گريه بروشور و كاتالوگ (پايه كار): براي ترسيم گريه پيش از هر چيز نيازمند اطلاعاتي از قبيل : قطع موضوع و مخاطب هستيم بروشورها و كاتالوگهاي ساده و كوچك داراي گريه ي ساده و بروشورها و كاتالوگهاي مفصل و بزرگ داراي گريه هاي شلوغ بر هستند كثرت مطالب و ستونها و يا تعداد موضوع آنها و اينكه بروشور جاي گذاري همه آنها را امكان پذير كند يك بروشور و يا يك كاتالوگ ساده معمولاً داراي گريه ي ساده است كه ارتفاع مطالب عرض سطرها و فاصله بين آنها و نيز جايگاه شماره صفحه را شامل مي شود اندازه اين ابعاد به تناسب قطع و اينكه چه كساني از بروشور و كاتالوگ استفاده ميكنند بستگي دارد. در مواردي كه مخاطب بروشور و كاتالوگ عموم مردم باشند حروف معمولي و براي متخصصين حروف كوچكتر و براي كودكان و نوجوانان حروف درشت تر از معمول به كار گرفته مي شود بروشور و يا كاتالوگ شلوغ نيز از گريه ي با ستونهاي بيشتر و علامتها و مشخصه هاي متنوع تري برخوردار است.

طراحي جلد بروشور و كاتالوگ (اجراي آزاد): جلد بروشور نيز همانند جلد كتاب و مجله عهده دار پوشش و حفاظت صفحات آن است ضمن اينكه معرف محتواي درون خود نيز هست البته چون بروشورها عموماً يك بار مصرف هستند اغلب جليد يا صحافي ساده دارند خيلي از بروشورها  نيز متن و جلدشان يكي چاپ و صحافي مي شود طراحي جلد بروشور همانند كتاب بايستي همه ويژگيهاي يك جلد مناسب را داشته باشد خصوصاً در طراحي جلد بروشورهاي تبليغاتي سعي مي شود بيشترين انگيزه در مخاطب براي مطالعه آن ايجاد شود بروشورهاي ديگري نيز هستند كه از جلدي جداگانه با طراحي و صحافي جدي برخوردارند در مواردي كه بروشور داراي صفحات زياد مي باشد صحافي ممكن است به صورت ته چسب و يا حتي ته دوخت انجام شود وبروشور عملاً شكل يك كتاب را به خود مي گيرند كاتالوگ ها نيز بعضاً داراي همين ويژگيها هستند جنس جلد بروشور ممكن است از همان كاغذ متن باشد بدين معني كه متن و جلد همگي بر رو و پشت يك برگ بزرگ چاپ شده نو به گونه اي تا مي شود تا صفحه جلد آن مقدم بر ديگر صفحات ديده شود جلد بعضي از بروشورها نيز با جنش ديگري مانند مقوا گلاسه، گلاسه پلاستيك ، شميز و يا گليز چاپ و همراه متن صحافي مي شود بروشورها به دليل اينكه اغلب داراي حجم كمي هستند معمولاً عطف ندارند از پشت جلد بروشور نيز براي شرح و توضيح بيشتر و گاهي براي درج تصاوير و آدرس و تلفن و … استفاده مي شود براي طراحي اين نوع جلد مي توان از مداد، مداد رنگي، آبرنگ، ماژيكهاي رنگي و ديگر وسايل ترسيمي استفاده كرد.

طراحي جلد و بروشور و كاتالوگ (اجزاي كلاژ) : طراحي و تهيه پيش طرح براي جلد به شيوه كلاژ نيز همانند طراحي جلد به شيوه آزاد است اين دو شيوه در اجراي نمايي تفاوت دارند كلاژ به اين ترتيب است كه پس از تأييد نهايي يكي از عناصر تشكيل دهنده جلد اعم از فرم تصوير تيتر را برش زده و در كنار هم نصب مي كنند تا جلد كامل شود. براي اتود كردن جلد نيز مي توان از روش كلاژ استفاده كرد اين روش به ما امكان مي دهد كه تغييرات و جا به جايي قطعات متشكله جلد را به راحتي و سادگي انجام بدهيم و تركيب بندي مناسب و در نظر را به دست بياوريم روش قطاعي در جلدسازي هاي سنتي نيز وجود داشته است براي طراحي جلد با روش كلاژ مي توان از تصوير كاغذ يا مقوا رنگي كاتر ملقي خطكش فلزي و زيردستي استفاده كرد.

طراحي بروشور تبليغاتي : يك بروشور تبليغاتي معمولاً شامل جلد پشت جلد و صفحات مياني آن است كه ممكن است در قطعي بزرگ چاپ و سپس «تا» و يا صحافي شود در هر صورت اين بروشور بايستي بر اساس محتوي مخاطب طراحي و سپس اجرا شود.

مراحل طراحي و اجراي بروشور:

  • براي طراحي بروشورها ابتدا طرحهاي مدادي كوچكي را به عنوان پيش طرح تهيه مي كنيم.
  • پس از تأييد كلمات يكي از طرحها پايه كار مناسب آن را نيز طراحي و ترسيم مي كنيم.
  • طرح ابتدايي تأييد شده را در قطع مورد نظر و بابرش از مطالب و تصاوير روزنامه ها و مجلات باطله و بر اساس گريه ي كه آماده ايم كلاژ مي كنيم تا آرايشي واقعي بر به دست بياوريم.
  • پس از تأييد اين مرحله مي توانيم اجراي نهايي بروشور بپردازيم كه عبارت است از : حروفچيني ، تهيه تصاوير مورد نياز ، تهيه و يا طراحي نشانها سر كليشه ها و آرايش اين مجموعه در صفحات مربوطه.

در تنظيم و آرايش صفحات بروشور بايستي به نوع «تا» و «صحافي» آن نيز توجه داشته باشيم . طراحي بروشورهاي تبليغاتي بايد نكات خاصي از قبيل تكراري نبودن طرح شكل اندازه نوع برش و نوع چاپ آن با بروشورهاي ديگر مورد توجه قرار گيرد.

بروشور: بروشور مورد نظر در جلد محتوي آرم نام شركت و عكس كلي از نماي بيروني شركت است يك تصوير از نمايشگاه ماشين براي پشت زمينه gradiant كرديم تا تأييد بيشتري با موضوع داشته باشد در داخل بروشور به ازاي هر چند پاراگراف يك تصوير گذاشتيم در پشت جلد دو تصوير به همراه ادرس تلفن سايت و ايميل آورديم اندازه مورد نظرA4 است.

كاتالوگ : در يك برگ ابعاد A4 طراحي شده در قسمت بالاي تصوير از نماي بيرون شركت توس خودرو از وسط كادر چند تصاوير از فعاليتهاي شركت گذاشتيم و در پايين كادر آدرس و تلفن قرار داديم.

بروشور

كاتالوگ از رسانه هاي چاپي هستند كه هر كدام كاربردي ويژه دارند. معمولاً از اين دو رسانه براي اطلاع رساني و دادن آگاهي به مخاطبان استفاده مي شود بيشتر بروشورها و كاتالوگها نيز جنبه تبليغ تجاري دارند و اطلاعات و تصاوير مربوط به كالاهاي توليد شده را ارائه مي كنند.

بروشور : يك يا چندين برگ به هم پيوسته اي را با يكي از قالبهاي تك برگ، آكاردئوني و يا صحافي شده به صورت مفتول و يا ته چسب كه حاوي اطلاعات كلي درباره يك موسسه و يا يك كمپاني و يا كارخانه مي باشد بروشور مي گويند اطلاعات مندرج در يك بروشور عبارتست از معرفي اجمالي شرح عملكرد عنوان كلي فعاليت ها توليدات و محصولات كه معمولاً همراه با تصوير و نمودار در قالبي تشكيل و هر تشكيلات ديگر است. معمولاً نهاد روابط عمومي عهده دار تهيه بروشور مي باشد اطلاعات يك بروشور مي تواند اقتصادي، تجاري، صنفي، اجتماعي، سياسي، حزبي و يا فرهنگي و هنري باشد. در تنظيم يك بروشور اعم از يك برگ، آكاردئوني و يا ديگر اشكال خلاقانه بايستي به موضوع مخاطب امكانات و كاربري آن توجه شود.

همانگونه كه ذكر شد اطلاعات ارائه شده در بروشورها كلي جامع و مشروح هستند كه با مطالعه آنها مي توان اهداف روشها عملكرد و سمت و سوي موضوع بروشور را فهميد. بروشورها به تناسب پيغام و شرح و توضيح و كابردهايي كه دارند در انواع قطعات شكلها تهيه ، چاپ و توزيع مي شوند.

انواع بروشورها

بروشور تك برگي : اين بروشور معمولاً در يك برگ كه ممكن است اندازه هاي مختلفي داشته باشد گاهي يك رو و گاهي دو رو چاپ مي شود به اين بروشور يك كتي هم گفته مي شود بروشورهاي تك برگي (آگهي تك برگي) معمولاً در ابعاد زير چاپ مي شود 24*16.5 سانتي متر (وزيري) 6.5*14.5 سانتي متر (رقعي) 29*21 سانتي متر (رحلي) 22*11 سانتي متر (پالتويي) و…

بروشور دو برگي (دو كتي) : اين بروشور از دو برگ دكت پيوسته تشكيل مي شود كه به آن دو كتي مي گويند. اين بروشور نيز در اندازه هاي مختلف چاپ مي شود.

بروشور يك برگي تاشو : اين بروشور در قطع بزرگ چاپ شده و به قطع كوچكتري تا مي شود كه به تناسب بزرگي آن ممكن است چندين تا بخورد تا به قطع مورد نظر درآمده و عرضه شود.

بروشور آكاردئوني : اين بروشور در يك برگ دراز پشت و رو چاپ و سپس به شكل آكاردئوني و زيگزاگ تا مي شود.

بروشور چند برگي : اين بروشور نيز در قطع هاي مختلف كوچك و بزرگ چاپ شده و از وسط با مفتول به هم پيوند مي خورد. تعداد صفحات اين نوع بروشور كم است.

بروشور مفصل : اين بروشور با بيش از 48 صفحه ته چسب و در اندازه هاي كوچك متوسط و بزرگ چاپ مي شوند. اين گونه بروشورها معمولاً با جلد شميز و يا گلاسه پوشيده مي شوند دليل سادگي صحافي تمام بروشورها اين است كه مصرف آنها محدود است بعضي از آنها شايد بيش از يك بار مطالعه و استفاده نشود مصرف آنها شباهت زيادي به روزنامه دارد اگر چه بعضاً با چاپ و كاغذ بسيار نفيس عرضه مي شوند اما چون بيشتر جنبه اطلاع رساني و تبليغ دارند بيش ازچند بار مورد مراجعه قرار نمي گيرند قطع بروشورها تابعي از ابعاد كاغذهاي توليد شده استاندارد هستند جدول قطع هاي مختلف و اندازه كاغذ مورد استفاده براي هريك از آنها را مشاهده ميكنيد.

تا زدن برشور : شيوه هاي تازدن بروشور بخشي از فرآيند طراحي بروشور است حاشيه ها و بسته ها بايد به نحوي سامان يابند وقتي تا مي خورد طرح كلي و اندازه ها همچنان حفظ شود. در بروشورهاي سه لتي بايد سه ستون با فاصله ستون هايي به اندازه يك سانتي متر يا دو برابر پهناي حاشيه باشد ضروري است كه پيش از شروع طراحي يك ماكت ساده از بروشور تهيه كنيد بدين ترتيب ميزان اطلاعاتي كه بايد در لت جاي گيرد مشخص مي شود اين ماكت به شما امكان مي دهد تا نحوه صفحه آرايي لته ها را معين كنيد و تجربه گري با تاها را آسان مي سازد. چندين نوع تاي مختلف وجود دارد تاي دروازه اي، تاي كتابي، تاي مركزي.

تاريخچه پيدايش بيل بورد :

تبليغات بصورت جدي از قرن 17 شكل گرفت ولي به اينگونه نبود اينطور بود كه مثلاً : يك كفاش براي اينكه مردم بفهمند كه اينجا كفاشي وجود دارد يك كفش بزرگ درست مي كرد و جلوي درب مي گذاشت تا مردم بفهمند كه در اينجا كفاشي هست و تبليغات بدينگونه ادامه داشت تا اينكه در قرن 19 ميلادي تبليغات بصورت گسترده تر و پيشرفته شكل گرفت البته در اروپا تبلغيات پيشرفته پديدار شد. در ايران هم از قبل از انقلاب تبليغات روي ديوارها و سر در مغازه ها وجود داشت ولي بعد از انقلاب تبليغات بصورت گسترده حاصل شد و شكل تازه اي بخود گرفت و بصورت جدي تر مطرح گشت به اين صورت كه تبليغات روي ديوارها بصورت رنگي ورودي سر در مغازه ها و تابلوهاي پارچه اي آغاز گشت. تا اينكه با پيشرفت علم و الكترونيك تبليغات به اين صورت كه در چند سال اخير مي بينيم مطرح شد و نهايتاً از حدود سه الي چهار سال قبل پديده اي بنام بيلبورد پا به عرصه تبليغات در ايران گذاشت ابتدا در تهران وس پس در شهرهاي ديگر مانند : مشهد – اصفهان – شيراز و … و حدود يكسال است كه پروژه بيلبورد پايه كوتاه ايجاد و سپس در سطح شهر مشهد شروع به كار كرد.

محل نصب بيلبورد: اغلب در اتوبانها – جاده ها – ميادين – فرودگاهها – راه آهن ايستگاههاي موقتي عابرين پياده و وسايل نقليه – ترمينالها – چراغهاي راهنمايي – ايستگاههاي اتوبوس و …

اندازه بيلبوردها :

در اندازه هاي استاندارد : 2*3 ، 3*21، 5*21، 3*7، 7*9 متر مي باشد كه قطع بيلبوردهاي پايه كوتاه 2*3 كه با توجه به حالتهاي مختلف در اندازه هاي متغيري نصب مي شود.

مثلاً : در يك اتوبان بدليل سرعت زياد و اندازه ديد ناظر و وسايط نقليه نسبت به حواشي جاده از بيلوردهاي 27*21 با كادر افقي استفاده مي شود بدليل اينكه راننده با هر سرعتي كه دارد بتواند از بيلبورد مطلبي را دريافت نمايد در چهارراه ها و اغلب ميدانها از بيلبوردهاي قطع كوچكتر 2*3، 3*5 استفاده مي شود. بدليل سطح ديد عابر پياده و ماشينهاي سبك موج جديد تبليغات محيطي با وجود آوردن پديده جديدي به نام بيلبوردهاي پايه كوتاه كمك بيشتري به عابرين پياده و همينطور ارتباط مستقيم آنها تا تبليغات كرده است.

طراحي و اجراي بيلبورد

«بيلبورد» يا تابلو شبيه يك پوستر بسيار بزرگ است كه كاربرد محيطي و خياباني دارد. بيلبوردها عموماً در خيابانها ، بزرگراهها و مكانهاي بزرگ عمومي مثل پايانه ها، ايستگاههاي راه آهن ورودي پايانه هاي بزرگ و امثال اينها نصب مي شود براي نصب بيلبوردها از ديوارهاي وسيع و يا قالب هايي كه به همين منظور تعبيه شده است قطع بيلبوردها از حدود 2*2 متر شروع مي شود و تاجايي كه شرايط امكانات تكنولوژي مكان و موضوع ايجاب كند مي تواند بزرگ باشد. بيلبوردها شبيه نقاشيهاي ديواري (فرسك) هستند و ابعاد آنها ممكن است به 5*50 متر هم برسد.

پايه هاي عظيم فلزي و ستونهاي بزرگ كه بعضاً يادآوري ساختمانها و برجها هستند بيلبوردها را بر بالاي خود نگه مي دارند. بيلبوردها به شيوه هاي گوناگون تهيه مي شوند نمونه هاي ابتدايي آنها نقاشي بر روي برزنت هستند شيوه ديگر تهيه بيلبورد پرينت (چاپ ديجيتالي) است كه از تكنولوژي پيشرفته و سرعت زياد و كيفيت زياد و كيفيت بالايي برخوردار است طراحي پوسترهايي كه بايستي به صورت ديجيتالي چاپ شود با نرم افزارهاي گرافيكي و در كامپيوتر طراحي و اجرا مي شود زمينه چاپ اين نوع بيلبوردها نوعي پلاستيك است كه در مقابل نور، سرما و گرما مقاوم است و تا مدتها در مقابل نوسانات جوي مقاومت مي كند بيلبوردها تابلوهاي ثابت بزرگي هستند كه عموماً مصرف شهري دارند.

طراحي بيلبورد نيز شباهت زيادي به طراحي پوستر دارد و همه مراحلي كه براي تهيه آن طي مي شود با طراحي پوستر هماهنگي دارد تفاوت عمده بين اين دو عنصر تبليغي در ابعاد آنها است.

براي طراحي يك بيلبورد نيازمند اطلاعاتي از قبيل : موضوع تيتر آرم و نشان و اندازه و وسعت مكان استفاده هستيم. دانستن وضعيت اجتماعي معيشت ذائقه و پسند مردم نيز تأثير زيادي در نوع طراحي بيلبورد دارد. لازم به يادآوري است كه ميزان استفاده از بيلبوردها براي تبليغات خصوصاً تبليغات كالاهاي گوناگون نشان دهنده جوامع مصرفي است. در كشورهاي در حال توسعه نيز كه كمابيش دچار بيماري مصرف زدگي شده اند از اين امكان براي تبليغات تجاري استفاده مي كنند.

توجه داشته باشيد كه قطع كار در نوع طراحي مي توانند اثر داشته باشند مثلاً در تابلوهاي بزرگ كه به آنها بيلبورد هم مي گويند احتياج نيست كه حتماً رنگهايي با كنتراست (تضاد) زياد داشته باشيم نكته ديگر اين است كه ما در ميادين يا پاركها تابلوهايي مي بينيم كه خيلي حساب شده هم هستند ولي متأسفانه استفاده نادرست از قطع هاي متفاوت و هم استفاده از داربستهاي نامناسب تر باعث سردرگمي بيننده و از بين رفتن سلامت بصري آنها مي شوند نكته بعدي اين است كه رساندن پيام در زمان كم ارزش زيادي دارد به خاطر همين موضوع نبايد در پوسترها و تابلوهاي تبليغاتي از عناصر تصويري زيادي استفاده كرد مخصوصاً در بزرگراهها و مكانهايي شلوغ چون كسي كه سوار ماشين است تا بيايد مفهوم تابلو را در آن شلوغي درك كند عبور كرده ور فته است.

LED :

در اين روش تمام سطح بيلبورد از هزاران لامپ LED رنگي ريز تشكيل شده است كه هر كدام از اين LED ها توسط يك server در زمان هاي معني سيگنالهايي دريافت مي كنند كه به آن فرمان روشن يا خاموش مي دهد كه از هميشيني و هماهنگي اين LED ها با هم مي توان حركاتي مانند انواع پرسپكتيو ها و حالتهاي خاص براي تبليغ مواد را ايجا كرد مزيت اين روش اينست كه در شب بسيار زيبا و تأثيرگذار است و از معايب آن اينكه بسيار گران تمام مي شود و ديگر اينكه فقط مخصوص شب بوده و در روزها كاربردي ندارد.

سه بعدي ها :

اين بيلبوردها از پرسپكتويهاي مجازي استفاده مي كنند مثل انداختن يك فيلم پروژكتور بر روي ديوار. قابليت انعطاف پذيري بسيار دارند اما صرف نظر از هزينه زياد فضاي مناسب نيز نياز دارند و به همين دليل براي تمام فضاها كاربرد ندارند.

بيلبوردهاي حجمي :

اين بيلبوردها از تلفيق كليه روشهاي قبل به اضافه احجام واقعي بصورت مجسمه گونه كه گاهي اوقات حتي با تحرك هستند تهيه مي شوند البته استفاده از اين بيلبوردها هنوز در كشور ما باب نشده.

بيلبوردهاي فرميك :

اين گونه بيلبوردها دقيقاً مانند بيلبوردهاي ساده هستند يا با دست اجرا مي شوند و يا با پرينترهاي بزرگ از طرح پرينت گرفته مي شود و نصب مي گردد فقط تفاوت در اين است كه پايه اين بيلبورد هريك خاص داشته و بصورت ساده نيستند كه اغلب بصورت بيضي شكل در مشهد اجرا مي شوند.

استند

استندهاي مراكز خريد

توسعه فروشگاه هاي سلف سرويس و تغيير عادات خريداران هر دو بر گسترش ويترينهاي مراكز خريد تأثير گذاشته است اين استندها و كالاهاي نمايشي محل خريد و انواع مختلف شان كمك مؤثري در فروش براي خرده فروشان بوده است.

تاريخچه مختصر تبليغات در مراكز خريد

شايد يكي از قديمي ترين اشكال ارتباط تبليغات در مراكز خريد باشد در روم باستان بازرگانان نمادي از تجارتشان را براي جذب مستمري به نمايش مي گذاشتند باستان شناسان كه پامپي و هر كه لانوم را كاويده اند بقايي از نشانهاي فلزي تجاري را كه توسط آهنگران ساخته شده بودند را يافته اند آثاري نيز باقيماند از نشان هاي رنگ شده با دست نيز در ورودي مغازه ها يافت شده است در طي قرون وسطي بازرگانان به وسيله مدل هايي از كليدها ابزارها شمشيرها ظروف آشپزخانه سفال ها و ديگر محصولاتشان به تبليغ كالاي خود مي پردازند از آن جا كه بيشتر مشتريان بي سواد بودند لازم بود كه از نشانه هايي استفاده شود كه به وضوح قابل فهم باشند.

در طول رنسانس نشان هاي مصور در سراسر اروپا پايدار گشت اين ها اولين موارد همكاري بين هنرمندان و بازرگانان را تشكيل مي دادند برخي از اين علايم و نشانه ها هنوز هم بكار مي روند نشاني كه هنوز هم براي مغازه كارگشايي استفاده مي شود از سه توپ طلايي تشكيل مي شد كه در اصل اين مغازه ها بانكدار و وام دهنده تئدند ميله راه راه نمايانگر مغازه آرايشگران و جراحان بود اين نشانه هاي مشهود صدها سال است كه باقي مانده اند.

در قرن نوزدهم در ايالات متحده مشهورترين نماد در مراكز خريد سرخپوست مغازه سيگار برگ فروشي بود. اين مجسمه چوبي 60 فوتي كه از چوب كاج با دست تراشيده شده بود كه معمولاً همه كساني كه مجسمه هاي صيوري كشتي را مي تراشيده اند سي ساختند اين مجسمه به شكل واقعي رنگ شده بود و در آستانه مغازه سيگار برگ فروشي نصب شده بودند كلكسيونرها برآورده مي كنند كه حدود 20 هزار مجسمه سرخ پوست در طول سالها 1850 تا 1890 تراشيده شده است.

در اوايل قرن نوزدهم بازرگانان از نقاشان علايم براي افزايش فروش ياري جستند و در نخستين روزها صاحبان بعضي از فروشگاهها و تاجران اقلام عمومي منبع دايمي علائم بودند كه اغلب بر پايه حروف تايپي تزئيني بنا شده بود تقريباً در همان زمان نامهاي تجاري (مارك) بر روي شبكه ها صندوق ها قوطي ها شيشه ها و تقويم نامه ها نمايان شدند.

توليد كنندگان شروع به تهيه لوازم فروشگاهها با مارك خودشان كردند و نمايش اين اقلام بسيار شهرت آور مي نمود. ويترين هاي شيشه اي در سال 1840 به وجود آمد مشتريان فرصت تماشا و تحسين كالاهايي را داشتند كه بسيار هوشيارانه و زيركانه و اغلب به مقدار فراوان در ويترين مغازه ها چيده شده بودند.

در مناطق روستايي نشان ها و علائم فلزي يا رنگ شده در انباري ها و آهنگري ها براي تبليغ محصولات يا خدمات به كار مي رفت ويترين هاي سه بعدي تا اوايل قرن بيستم به وجود نيامده بودند در ابتدا ويترين مغازه ها ظاهري بسيار شلوغ داشتند زيرا كه بازرگانان مقادير زيادي از كالاهاي خود را به نمايش مي گذاشتند تا تنوع زياد اجناس موجود در مغازه را نشان دهند سپس در حدود سال 1910 ويترين هاي سه بعدي ايكات پديدار گشت و تا سال 1922 تابلوهاي نئوني بسيار فراگير شده بود.

همانقدر كه تكنيك هاي فروش خرده فروشي و بازرگاني پيچيده شده بود به همان ميزان نيز تكنيك هاي عرضه كالا در مراكز فروش پيچيده شده بودند ويترين هاي عرضه كالا در مراكز خريد امروزي يكي از مهمترين كمك هاي به خرده فروشان مي باشد و براي طراحان بسته ها لازم مي باشد.

انواع استندها و كالاهاي نمايشي

مراكز خريد انواع گوناگون از اين استندها وجود دارد كه براي منظور خاصي به كار مي روند طبقه بندي اصلي آن به شرح ذيل است:

  • استندهاي بازار پردازي و روي پيشخوان – استندهاي دايمي – استندهاي پشت ويترين
  • پوسترها – وساط نقليه تجاري
  • استندهاي چندين گونه است كه به منظور و مكان و هدف كارپردازي بستگي دارد.

استندهاي بازار پردازي

مغازه هاي خرده فروشي مكانهاي شلوغي هستند درصد تكثيري از فروش در سلف سرويس ها انجام مي شود جايي كه مشتريان كالاها را خود انتخاب مي كنند جاريي كه خريد از روي هوس را امكانپذير مي سازد استندهاي بازار پردازي كه گاهي استندهاي تبليغاتي نيز ناميده مي شوند از انواع استندهايي هستند كه براي ترغيب خريد از روي هوس بكار مي روند اين استندها به طور استراتژيك درون مغازه نزديك پيشخوان بازرسي قرار داده مي شوند تا مشتري هنگام انتظار در صف فرصت كافي براي نگاه كردن به تبليغات را داشته باشد از نظر  ساخت استندها بگونه اي طراحي شده اند كه به آساني سوار شوند.

عموماً استندهاي كوچك در مغازه هايي كه لوازم آرايشي و بهداشتي و زيبايي و ديگر اقلام كوچك را مي فروشند به چشم مي خورد كه اغلب با يك موتور باطي دار حركت مي كنند.

نوع ديگر استند تبليغاتي در سوپر ماركت ها براي اقلام حراج شده به كار مي روند از انواع ديگر استندهاي تبليغاتي هم در داخل و هم در خارج فروشگاه ها مانند پمپ بنزين ها استفاده مي شود كه شامل پرچم موبيل ها پلاكارها سپينرها و ديگر وسايل كه به تنهايي و با قدرت برق حركت مي كنند وسيله ديگري كه در مراكز خريد براي فعال كردن حراج ها به كار مي روند استندهاي ايستاده هستند به علاوه شماري از استندهاي تبليغاتي داراي وسايل گرافيكي مانند قفسه، نشانه و ليبل هم هستند كه براي جلب مشتري طراحي شده اند.

استندهاي دايمي

بعضي اوقات استندهاي تبليغاتي موقت براي مغازه ها يا محصولات مناسب نمي باشد در اين مواقع از استندهاي دايمي استفاده مي شود.

بسته بندي

بسته ها عمدتا دو گونه اند، بسته هاي حجمي، بسته هاي تخت (FLAT)

بسته هاي حجمي بسته هايي هستند كه پيش از قرار گرفتن محصول در داخل آن بصورت حجم در آمده است و سپس محصول در داخل آن قرار مي گيرد.

انواع بسته هاي مقوايي، بطري هاي نوشابه، ظروف شيشه اي مربا، قوطي هاي كنسرو و … از اين جمله اند.

بسته هاي تخت (FLAT): بسته هايي هستند كه پس از قرارگيري محصول در داخل آن به صورت حجم، شكل مي گيرند و در حقيقت متناسب با حجمي كه در داخل آ‹ قرار دارد داراي حجم مي شوند. بسته هاي ماكاروني غلات حجيم شده و … نمونه هاي قابل ذكرند.

از ديگر گونه هاي بسته بندي ليبل ها (LABEL) هستند. ليبل برگه اي است كه متناسب با كالا و بسته اوليه آن طراحي شده و بر روي بسته بندي الصاق مي شوند. بسياري از بطري هاي مواد غذايي، بسته هاي OPP و … داراي ليبل هستند . ليبل ها عمدتاً در مواردي استفاده مي شوند كه امكان چاپ بر روي بسته مقدور نباشد و يا توجيه اقتصادي نداشته باشند.

شايد يكي از استثنايي ترين گونه هاي گرافيك باشد كه در آن ويژگي هاي ديگر گونه ها به صورت مجموعه در آمده است. قابليت ارائه گرافيك بر روي چندين وجه، قابليت همراه شدن با مخاطب (گاه براي مدتي كوتاه همچون بسته مواد غذايي و گاه براي مدت هاي طولاني همچون بسته سيگار و يا قاب CD ) و… در كنار لزوم غير قابل اجتناب ارتباط با مخاطب، اين نوع گرافيك را از ديگر انواع كاملاً متمايز كرده است. در جامعه رو به رشد امروز شايد تنها محصولاتي كه همواره مخاطب را – مخاطب پرشمار را – به سوي خود فرا مي خواند بسته بندي ها هستند. در طراحي بسته بندي رعايت چندين ويژگي ضروري است :

الف) حفاظت از محصول : هر بسته بايد به گونه اي طراحي و ساخته شود كه به طور كامل از محصولي كه درون خود دارد محافظت كند. (مواردي همچون TAG اگرچه زير مجموعه اي از مقوله بسته بندي هستند ولي از اين مستثني مي باشد).

ب) هماهنگي با محصول : بسته بندي يك شكلات را در نظر داشته باشيد آيا مناسب نيست رنگ غالب در اين بسته بندي رنگ هاي گرم باشد؟ آيا بهتر نيست فرم هاي موجود در طراحي بسته بندي يك داروي اعصاب فرم ها و رنگ هاي ملايم باشند؟

پ) دادن اطلاعات لازم به مخاطب : تصور كنيد محصول خوراكي تهيه كرده ايد كه قابليت فساد زود هنگام داشته باشيد مسلماً در صورتي كه تاريخ مصرف بر روي آن قيد نشده باشد در مصرف آن دچار ترديد خواهيد شد و يا محصولي را در نظر بگيريد كه شيوه استفاده از آنرا ندانيد (مثلاً پودر ژله) در اينجاست كه تفاوت بسته بندي حرفه اي و غير حرفه اي مشخص مي شوند.

ت) دستري آسان به محصول : حتماً شما هم گاهي اوقات براي باز كردن يك جعبه بيسكويت كه داراي لفاف نايلوني است به ابزارهاي برنده متوسل شده ايد در حالي كه لفاف نايلوني جعبه cd به راحتي و با پاره كردن باند رول آن از جعبه جدا مي شود مثال ديگر قوطي كنسرو مي باشد اخيراً بعضي از اين قوطي هاي مجهز به جك ايجكت شده اند كه با فشار انگشت و كندن آن جك امكان باز كردن قوطي (بدو استفاده از دربازكن – و بدون ايجاد لايه هاي ناصاف و برنده ) را مقدور مي كنند.

ث) قابليت جابه جايي آسان و چيدمان راحت: بسته اي با حجم مقطع استوانه را در نظر بگيريد هنگام كنار هم قرار دادن چنين بسته اي ايجاد فضاهاي خالي و به اصطلاح مرده سبب مي شود تا هزينه هاي جابه جايي و انبار افزايش يابند.

ج) پيش بيني نابودي بسته پس از مصرف : چنانچه به اين نكته توجه نشود در كوتاه مدت حجمي غير قابل تصور از زباله خواهيم داشت مطمئناً بيشترين توليدات در ميان گونه هاي گرافيك از آن بسته بندي است، بنابراين بهتر است هنگام انتخاب جنس بسته ها، گذشته از مواردي همچون هماهنگي با محصول و يا محافظت از آن، به امكان از بين بردن آن نيز توجه شود. معمولاً براي نابودي كامل بسته هاي پلاستيكي و بازگشت آنها به چرخه ي طبيعت نياز به چندين دهه زمان است – سوزاندن بسته ها مطلقاً راه حل مناسبي نيست – به علاوه اين طراح مي تواند بسته طراحي شده را داراي كاربردي دوم نيز بنماند. اين عمل سبب مي گردد تا بسته ها دور انداخته نشوند.

براي مثال بسته بيسكويتي را در نظر بگيريد كه پس از مصرف و با كمي تغييرات (كه توسط مصرف كننده انجام مي شود ) – امكان تبديل به يك اسباب بازي را داشته باشد. مسلماً در اين حالت بسته بندي مورد نظر ما تا مدت زماني از تبديل شدن به زباله مصون مي ماند.

ليبل :

از ديگر گونه هاي بسته بندي ليبل ها (Label) هستند. ليبل برگه اي است كه متناسب با كالا و بسته اوليه آن طراحي شده و بر روي بسته بندي بايد روي محصول الصاق مي شود.

بسياري از بطري هاي مواد غذايي، بسته بندي ها OPP و … داراي ليبل هستند. ليبل ها عمدتاً در مواردي استفاده مي شود كه امكان چاپ بر روي بسته مقدور نباشد و يا توجيه اقتصادي نداشته باشند.

شركت آرمان رايانه به دليل طراحي نرم افزارهاي مالي و حسابداري و استفاده بسيار زياد از CD ، ترجيح داريم از ليبل بر روي CD استفاده كنيم. بر روي CD ها از ليبل كه نشان دهنده شركت آرمان رايانه است استفاده شده تا از اين طريق تبليغات كامل تري داشته باشيم.

طراحي جلد

طراحي جلد را مي توان نوعي طراحي بسته بندي به حساب آورد. زيرا جزئيات فني جلد شباهت نزديك با طراحي بسته بندي دارد، چرا كه در طراحي جلد هم بايد به سطوح و وجوه مختلف جلد فكر كرد و طراحي مناسب، هنري – فني را انجام داد و دقايقي و ريزه كاري هاي حرفه اي نشر را در كار ملحوظ داشت. طراحي جلد نيز مانند هر كوششي پويايي، انواع گوناگون دارد. كه معروف ترين آن طراحي جلد كتاب است، زيرا كيفيت كار طراحي جلد كتاب و تصنيفات و سطوح آن كامل ترين نوع در ميان انواع جلدهاي نشريات است. در اين نوشته نيز چگونگي طراحي جلد كتاب موضوع اصلي بحث است. انواع جلدهاي ديگر مانند جلد مجله، كاتالوگ، بروشور، نشريات مختلف، صفحه موسيقي و … هر كدام بر وجهي و بخشي از خصوصيات جلد كتاب را دارند و آشنايي كافي طراح با چگونگي طراحي جلد كتاب كمك مي كند تا ديگر جلدها را نيز به آساني و با مهارت طراحي كند. با آن كه اندازه جلدها متنوع است اما همگي تابع اندازه تقسيمات استاندارد شده ورق كاغذهايي است كه كارخانجات كاغذسازي توليد مي كنند. كارخانجات كاغذسازي اندازه اوراق كتغذ را به شكلي پيشنهاد در توليد مي كنند كه با اندازه ماشين هاي چاپ و اوراق و صفحات فيلم و زينك در ليتوگرافي هماهنگ باشد و اين تقسيمات هماهنگ بالاخره منجر به قطع هاي متنوع نشريات مي شود. اندازه هاي مصرفي كاغذ و چاپ در دنيا نيز گوناگون اند و هر منطقه اي بر اساس نسبت مصارف و احتياجات خود نوعي از اندازه ها را مورد استفاده قرار مي دهد.

بيش از اين ها در ايران اندازه هايي را مصرف مي كردند كه تابع شرايط معمول كاغذسازي كشورهاي همسايه توليد كننده كاغذ و محصولات داخلي ايران بود و از آن كاغذها قطع هاي سلطاني 34*39، رحلي بزرگ 34*34 ، رحلي كوچك 22*29 ؛ وزيري 17*24 ، خشتي 21*21 ، رقعي 14*21، بياضي 24*34، جيبي 12*16.5 ، پالتوتي 12*21 و نيم جيبي 12*18 سانتي متر و … را مي ساختند. بعد حضور ماشين هاي چاپ در صنعت نشر كشورمان اندازه هاي ديگري را امكان پذير كرد . زيرا ماشين ها براساس استانداردهاي اروپايي سه اندازه ورق كاغذ را به كار مي گرفتند كه عبارت بود از قطع چهار و نيم ورقي 70*100 و چهار ورقي 90*27 و سه ورقي 90*60 سانتي متر كه از اين اندازه نشرياتي با قطع هاي متنوع به وجود مي آيد. ايجاد قطع هاي متنوع از اوراق اصلي كاغذ به اين ترتيب بود كه ورق كاغذ را چند بار به دو نيم تا مي كنند و هر دفعه از هر تا، اندازه جديدي به وجود مي آيد.

البته اهالي نشر و طراحان با اندكي تغيير در تا زدن كاغذ و اندازه هاي آن به قطع هاي جديد ديگري هم دست مي يافتند. مثلاً نوعي قطع خشتي و چهارگوش در اندازه 23*23 cm هست كه از يك بار تا زدن عرض 50*50 كاغذ و سه بار تا زدن طول 70 cm در دومين قطع چهار و نيم ورقي به وجود مي آيد در اين قطع چهار گوش مي توان به جاي اندازه 23*23 اندازه هاي كمتري را نيز انتخاب كرد. تا زدن هاي ابتكاري ورق كاغذ سبب قطع هاي جديد ديگري هم مي شود كه اين بستگي به توافق ناشر، طراح، ليتوگرافي، چاپ و صحافي دارد. امروزه در ايران، استاندارد جديد ديگري در اندازه كاغذ مطرح شده است، كم عبارت است از قطع A كه از قطع هاي بين المللي است و اين قطع يكي از قطع هاي سه گانه معروف A و B و C است كه بعضي از قطع هاي آن با تقريب به همان قطع هاي قبلي و نسبتي در ايران نزديك است. اما قطع هاي C ؛ B منور در ايران مورد توجه و مصرف قرار نگرفته است. جلد كتاب شامل سه بخش عمده است كه عبارتند از سطح روي كتاب، سطح عطف و سطح پشت كتاب ، كه سطح رو و پشت هميشه به يك اندازه هستند و اندازه سطح عطف كه بين دو سطح قبلي قرار دارد. از جهت طول هم اندازه آنها ولي از جهت عرض همبستگي به بستگي به تعداد و حجم و ضخامت كاغذ صفحات كتاب دارد. مثلاً اگر كتاب 500 صفحه باشد (250 برگ) بنا به ضخامت كاغذ 100 گرمي هرض سطح عطف حدوداً بيش از 4 cm مي شود. اگر تعداد صفحات كتاب 100 صفحه باشد بر اساس همان وزن و ضخامت كاغذ عرض عطف حدوداً بيش از 5/0 cm مي گردد و علت بيان تقريبي اندازه ها به خاطر وزن، جنس كتاب و همچنين شيوه صحافي عطف است. علاوه بر سطوح سه گانه فوق بخش هاي ديگري را مي توان در جلد كتاب ملاحظه كرد كه عبارتند از : سطوح داخل، رو و پشت جلد . كه مي توانند در طراحي جلد مورد توجه و آرامش قرار گيرد و علاوه بر اين ها در طراحي روش جلد كتاب، دو بخش ديگري نيز وجود دارد كه لب برگردان ناميده.

موارد رعايت شده در آگهي تبليغاتي

  • سادگي :

در يك آگهي تبليغاتي تا جاي ممكن بايد از سادگي تبعيت شود و حتي الامكان از شلوغي پرهيز كرد چرا كه شلوغ بودن يك آگهي تبليغاتي از فاصله دور باعث عدم رسانايي به موقع و كافي به بيننده مي شود مخصوصاً در مناطقي از شهر كه رفت و آمد زياد است و ترافيك بالا دارد مانند : ميادين و چهارراهها بيننده اي كه در ماشين قرار دارد تا هنگامي كه ميخواهد مفهوم كار درك كند از آن مكان عبور كرده و پيام را نمي گيرد.

  • زمان :

زمان در رساندن پيام نقش فوق العاده اي دارد و در آگهي هاي تجاري زمان خيلي كم در نظر گرفته مي شود در مقابل كسر زمان رنگ وارد عمل شده و جبران كمبود زمان را مي نمايد در واقع يك طرح بايد در نظر داشته باشد كه پيام را در حداقل زمان به بيننده منتقل نمايد.

  • رنگ :

بدليل بزرگ بودن قطع كار سطح رنگ هرچه بيشتر باشد در رساندن و درك بهتر پيام نقش بسزايي دارد همچنين نوع رنگ نيز بايد مورد توجه باشد اين را در نظر داشته باشيد كه هر رنگ از لحاظ رواني عكس العمل متفاوتي دارد و اگر در موقع مناسب از رنگ مناسب نيز استفاده شود تأثير كار بسيار بالا خواهد بود.

  • محتوي و فرم :

عناصر يك تابلوي تبليغاتي بايد از لحاظ محتوي و ايجاد و ارسال پيام قابل اهميت و توجه با شن فرم نيز مي بايست با موضوع و محتوي هماهنگ باشد.

  • مقياس :

اندازه شكلها و عناوين يك تابلو بايد با هم هماهنگ باشند اين هماهنگي را اشل يا مقياس مي گويند هر نوشته و شكلي براي قطع همان تابلويي كه برايش در نظر گرفته اند مناسب است و ممكن است همان عناوين براي تابلويي با قطع ديگر مناسب نباشد پس بايد در طراحي تابلوهاي پيام رسان مقياسها را در نظر داشت.

  • موقعيت مكاني :

موقعيت مكاني بسيار مورد اهميت است يك تابلو بايد با افرادي كه آنرا مي بينند تناسب و هماهنگي داشته باشد مردم تابلو را بعنوان بخشي از محيط اطراف مشاهده مي كنند مگر آنكه اطلاعات ضروري در خود داشته باشد و اين برعهده طراح است كه بفهمد طرح تا چه اندازه توانسته است در رقابت با محيط موفق بوده تا توجه همگان را جلب كند و خوانده شود يك تابلو بايد طوري قرار بگيرد كه در دامنه ديد بيننده باشد دامنه ديد معمولاً بصورت افقي 60 درجه و عمودي 30 درجه است كه خارج از اين محدوده محو ديده مي شود.

  • هماهنگي با محيط و ارتباط با معماري :

در طراحي يك تابلوي تبليغات بايد توجه داشت تا طوري طراحي شود كه عدم زيبايي آن موجب لطمه زدن به فضاي شهر نشود در واقع يك تابلو بايد از لحاظ زيبايي با محيط هماهنگي داشته باشد به عبارتي ديگر تابلو مكمل فضاي شهر و معماري شهر و معماري شهري مي باشد نكته ديگري كه مورد توجه است اينست كه تابلو در نقطه اي از شهر قرار بگيرد كه چشمگير باشد و باعث توقف چشم روي آن شود قرار گرفته تابلو در محيطي مناسب باعث مي شود كه پيام به نحو گيرايي منتقل شود پس زمينه  نيز در ارائه طرح نقش بسزايي دارد پس زمينه مي تواند محيط شهري – روستايي – فضاي داخلي يا خارجي بنايي و … باشد و طراح بايد عواملي چون فضا، نور و حركت را در نظر بگيرد يك طراح بايد اين نكته را در نظر داشته باشد كه طرح تابلو با پس زمينه مخلوط نشود چرا كه اين امر از قدرت و توانايي انتقال پيام تابلو مي كاهد.

  • شرايط آب و هوايي :

آب و هوا مي تواند در شرايط رنگ آميزي و تكنيك سخت تابلو تأثير بگذارد رنگ آميزي يك تابلو در محيط كوير با رنگ آميزي همان تابلو در منطقه مرطوب متفاوت است.

  • حركت :

حركت و جهت ديد بيننده از ديگر عواملي است كه حتماً بايد در نظر گرفته شود و گاهاً مي توان از اين عامل براي جذابيت هاي بصري استفاده كرد در جايي كه سرعت زياد است بايد شكل و طرح و حروف را مد نظر داشت كه كادر افقي كشيده براي جاهايي بالا مناسب است.

10- فصول سال:

تغيير فصول سال با تغييرات رنگي همراه است و از آنجا كه يك طرح گرافيكي در چرخه طبيعت قرار دارد طراح بايد براي رعايت تناسب و تغيير رنگهاي فصل تدابيري بينديشد.

11- مردمي بودن :

طراح بايد هميشه در نظر داشته باشد كه كارش داراي ويژگي  مردمي بوده و با فرهنگ مردم جامعه هماهنگي داشته باشد استفاده از سمبولهايي كه در جامعه براي عموم شناخته شده است در تأثيرگذاري پيامي كه مورد نظر است بسيار مفيد مي باشد همچنين شناخت سمبلهاي رنگي براي طراح امري ضروري است زيرا در هر جامعه اي رنگ را بر اساس موضوعات سمبل قرار مي دهند مثلاٌ: در فرهنگ ما رنگ قرمز نشانه شهادت و شهادت طلبي است.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نه − دو =